Как да посадим и отгледаме сортови семена на пипер

Планирате да засадите сортови семена на пиперки този сезон? Страхотно! Чушките са със страхотен вкус и се използват в различни рецепти. Благодарение на нашето кратко ръководство, ще успеете да пожънете най-добрата реколта, независимо дали започвате със собствен разсад, или със семена от местната агро аптека.

Пипер

1. Подгответе почвата

Подходящата почва е от изключително значение за крайния резултат, както и покупката на качествени сортови семена на пипер от agro-gradina.com. След като разполагате с нужните пособия изберете слънчево, добре дренирано място, където не са расли чушки напоследък. Почвата трябва да бъде дълбока, богата и глинеста. Ако не е такава, подобрете я с около 3 см компост.

Избягвайте да добавяте твърде много азот към почвата. Той може да накара растенията да растат твърде бързо, което ги прави по-податливи на болести и по-малко продуктивни.

2. Укрепете разсада

Преди да засадите разсада от сортовите семена на чушки, трябва да го подготвите и укрепите, като постепенно го излагате на външни условия. Този процес помага на семената да се приспособят, така че да не бъдат твърде стресирани, когато ги посадите в почвата. А по-малкото стрес означава по-големи и по-продуктивни растения.

Когато дневните температури станат достатъчно високи, изкарайте разсада на защитено от дъжд място, например до къщата или гаража. Оставяйте го там за няколко часа в продължение на три – четири дни. През следващата седмица постепенно удължавайте времето на престоя му на открито. Междувременно, докато сортовите семена на чушките се климатизират, можете да затоплите лехите за засаждане, като ги покриете с тъмен найлон.

3. Засаждане

Чушките харесват топлината, затова изчакайте със засаждането им докато нощните температури не достигнат нужните градуси, за да сте сигурни, че е преминала опасността от замръзване. Ако е възможно, посадете ги в облачен ден, за да намалите стреса за тях. Отделете растенията на достатъчно разстояние едно от друго, в зависимост от размера на сорта им в зряло състояние, и ги поставете малко по-дълбоко, отколкото са били в саксиите.

Подкрепете по-високите сортове с колчета, така че стъблата им да не се счупят при силен вятър или поради тежка, едра реколта. След като засадите разсада от сортовите семена на пипер, поливайте го добре.

4. Поливане и мулчиране

През целия вегетационен период е нужно да поливате растенията редовно. Проверявайте почвата често по време на периоди на горещина и суша. В тези моменти можете да увеличите количеството вода при поливане. Ако живеете в много горещ и сух район, добавете дебел слой мулч, за да запазите влажността на почвата и да намалите температурата й. Но направете това само след като почвата се затопли – мулчирането на студена почва ще я задържи прекалено хладна и ще ограничи растежа на растенията.

5. Откъснете първите цветове

Колкото и странно да звучи, е добре да откъснете всички ранни цветове, които се появяват по растенията. Това няма да им навреди. Всъщност, така ще могат да насочат енергията си към растежа си, така че по-късно през сезона да получите големи плодове и по-висок добив като цяло, вместо само няколко малки ранни чушки.

6. Съберете реколтата!

Можете да берете чушките в незрелия им зелен или червенеещ етап, но вкусът им ще бъде по-сладък, ако изчакате да достигнат зрелия си цвят – обикновено той е червен, но понякога златистожълт или оранжев. При някои сортове са възможни изключения. Много хора предпочитат аромата на все още зелените чушки. При прибиране на чушките, ги режете с ръчни ножици. Ръчното им издърпване може да повреди растението.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment