Най-често срещаните грешки в градинарството и как да ги поправите

обработка на земя с мотофреза Земеделие

Има много въпроси, които любителите градинари си задават. Не са малко и грешките, които допускат, заради не много помагащите съвети от близки и приятели. За да се грижите добре за вашата градина, освен добри практики, ще са ви нужни и инструменти и селскостопанска техника, като тази в Prismabg, която ще ви помогне с обработката на почвата. По-долу ще разгледаме кога е най-подходящото време за поливане, как да се отървете от охлювите в градината и още няколко подобни въпроса, които могат да превърнат градинарството ви от удоволствие в кошмар. Ще ви разкажем и как да се преборите с грешките, които най-вероятно допускате и как най-оптимално да използвате градината си, така че тя да бъде едно перфектно кътче за отмора.

Лоша техника на поливане

Много хора поливат в най-неподходящото време от деня без да осъзнават грешката си. Ако поливате в разгара на деня, ще направите две неща – ще загубите много вода, защото ще се изпари и ще изгорите листата на растението, защото водните капки могат да действат като лупи за слънчевите лъчи. Правилният подход е да поливате градината си рано сутрин или късно вечер. Така ще запазите висока влажност и ще предпазите листата.

Друга често срещана грешка е да напръскате повърхността на почвата и да вярвате, че това е достатъчно. Призоваваме ви да ни нямате доверие и да проверите сами. Можете да разровите леко почвата след като сте напръскали с вода и сами да се уверите, че отдолу тя е абсолютно суха. За да достигне влагата по-надолу е необходимо да напоявате продължително. Ако не се абсорбира лесно, добър трик е да направите много на брой съвсем малки дупчици, за да може да проникне по-лесно водата. Използвайте вила или някоя тънка пръчица.

Засадили сте дърво или високи растения в началото на градината

Безспорно дърветата са необходими на всяка една градина. Нужно ли е обаче, да го засадите точно най-отпред, където да ограничава светлината към къщата или към другите посадени растения? Ако сте почитатели на високите иглолистни дървета, дъбове и кленове, то съвет от нас е да намерите крайна точка в градината ви, където да ги засеете. Има редица малки и ниски дръвчета, които изглеждат зашеметяващо и няма да доминират в пространството – череши, круши, върби, японски кленове и др. Всички те ще допълнят градината ви великолепно, така че няма защо да се притеснявате.

Фрезоване на почвата, докато е влажна

Подготовката на почвата за засяване с различни култури минава през поливане, фрезоване и засаждане. Ако обаче не изчакате водата да попие и да направи пръстта рохкава, то тогава фрезоването ще стане трудно и ефектът от него ще е спластена почва. Най-добре е по време на фрезоването да добавите и тор. Всяка мотофреза може да се справи с тази задача. Торенето трябва да се направи не на много голяма дълбочина, така че и електрическите мотофрези ще ви свършат работа. Те обикновено са по-леки и фрезоват на по-плитко.

Лошо плевене

Плевелите могат да са истинско предизвикателство. Някои хора премахват досадните тревички само от стръкчетата без да осъзнават, че корените са тези, които правят по-голямата вреда. Много плевели като глухарчетата и бодилите имат силна коренова структура, която краде от хранителните вещества на другите. Трябва да изкопаете колкото се може повече от корена или да използвате системен хербицид, който ще се абсорбира в корените им и ще ги премахне.

Нашествие на охлюви

Тези животинки може да се превърнат в истинска напаст, заради това трябва да се погрижите за тях, докато е време. Има много различни начини да не позволите на охлювите да се хранят с растенията, сред които са поставяне на адхезивни медни ленти или яйчени черупки, които затрудняват движението им. Най-важно е обаче още в началото на пролетта да се погрижите за тях, за да не стане така, че на лято, това да е основното ви занимание в градината.

Подрязвате прекалено ниско моравата

Това е грешка, допускана от много хора. Когато подрежете твърде много от височината на стъблата, създавате предпоставка за изсушаване на почвата. Високите стръкчета зеленина запазват влажността и не позволяват изсушаване. По този начин почвата остава здрава и пълноценна за всички растения.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment