Как са се развили до днес плуговете

Селското стопанство се използва от векове, а един от основните инструменти, без които трудно може да говорим изобщо за обработка на почвата, това е плуга. Както сами се досещате това е инструмент, които земеделците използват редовно, за да орат земята си. Това е процес, който подготвя почвата за предстоящия сеитбен сезон, когато ще бъдат отново засадени различни култури.
Без оран няма да има плантация, без плуг не може да има оран. Ето защо обработката на почвата е толкова важна за фермерите. За разлика от своите предшественици днешните плугове са много модернизирани и днес има голямо разнообразие от модели, които значително улесняват селскостопанските производители. С тяхна помощ почвата бива обработена много по-бързо и качествено и с много по-малко усилия от страна на земеделците.

Нека проследим как са се развили до днес плуговете.

Дървен плуг (рало)
Това е най-стария модел плуг, който все още се използва е малките ферми. Причина за това е, че той е много ефективен. Освен това той е прототип на днешните съвременни плугове. Този виж плуг се състой от голямо острие, което влиза в земята под определен ъгъл, който е почти вертикален. Прътът бива теглене през полето от кон, вол, човек или трактор. Тъй като острието се движи през земята и я разрязва, почвата се повдига, завърта и разрохква. Ако преди орането се разпръсне тор, то след като почвата се обработи тора ще достигне до по-вътрешните слоеве на почвата.

Обръщателен плуг
Това е друга версия на обикновения плуг. Разликата е, че този модел плуг има много повече плужни тела, които са симетрично разпределени от двете страни на рамката. По този начин, когато се оре единия ред разорава почвата в ляво, а другия в дясно. Плугът прави бразда докато преминава през полета, а в края на браздата се завърта и бразда започва да прави другия ред с тела в другата посока. Като цяло това са големи и тежки плугове, които се нуждаят от мощен трактор, който да ги тегли през почвата.

Конвенциален плуг
Това е друг тип също сравнително големи плугове, които също имат нужда от здрави и мощни трактори, които да ги теглят. Тяхната основна задача е да обработят почвата като я преобърнат, за да може да се разрохне и обогати с кислород. Има няколко различни модела, които се предлагат с пружинна или хидравлична защита като всеки модел покрива различна работна площ.

Както казахме в днешно време има голямо разнообразие от модели плугове, които имат различно приложение в земеделието. Има модели, които се използват в овощарството, лозарството, зеленчукопроизводството и зърнопроизводството. Спрямо вашите нужди можете да откриете подходящия модел плуг с марка MASS на https://mass.bg/плугове. Това е марката, на която се доверят всички опитни земеделци, защото знаят, че с MASS обработката на почвата е по-бърза, лесна и ефективна.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment