Как да обработваме земята с култиватори

Култиватори MASS

Вашата градина вече е засадена и вие имате няколко възможности за борба с плевели и разрохкване на почвата около растенията. Ако имате трактори и подходящия прикачен инвентар като плугове и култиватори, вие може ефективно да обработите почвата, без да се налага да използвате химикали.
Вижте няколко стъпки как може да се осъществи обработката на почвата, чрез култиваторите.

 1. Важно е да засадите вашата градина, така че редовете с културите да са разположени подходящо за култивиране с оборудването, с което разполагате. Ако става дума за малък участък от зеленчуци, които имат голяма листна маса или ластуни, по-ефективно е да обработите почвата около тях с мотика.
 2. Работете рано сутрин. Влагата е от съществено значение за правилното отглеждане на растенията, освен това сутрешните хладни часове са по-приятни за работа на открито.
 3. Изберете подходящо разстояние между култиваторите. За да се запази по-добре влажността при новопоникнали растения и за да може да се унищожат плевелите трябва да култивирате близо до корените им. А за поотрасналите вече растения култиваторите трябва да са по-широко разположени, за да не увредят кореновите системи на растенията.
 4. Внимавайте всички точки на култиватора да бъдат настроени на правилната дълбочина. Лапите на култиватора са разположени в една линия с култивиращия инструмент, затова всеки един от тях трябва да се настрои, така че да работи допълващо с останалите лапи. Често средната част на култиватора оре между редовете и е настроен да се движи успоредно на културата, която се отглежда.
 5. Разположение на култиваторите. Много е важен ъгълът, под който те ще обработват почвата около растенията. Ако лапата е наклонена напред ще хвърля по-малко почва в браздата, ако се постави обратно, тя ще хвърля повече поява и ще образува хълм около основата на растенията.
 6. Разстоянието между гумите на трактора да са правилно разположени, в зависимост от растенията, които ще се култивират. Разстоянието между гумите на трактора може да се коригира на различни ширини, например: за оран на редове на 91,4 см от центъра, ширината между гумите трябва да бъде 182,9 см, за да не минават твърде близо до корените на растенията ви.
 7. Регулирайте люлеенето на веригите и стабилизиращите щангите, така че те да имат достатъчно свободен ход, за да може култиваторите да следват правилно редовете. Ако използвате фиксирани за рамката лапи, при всеки завой на колелата на трактора ще предизвика рамката с лапите да тръгне в обратна посока и така те ще влизат в реда с насажденията.
 8. Настройте култиваторите на правилната дълбочина. За да се превърне почвата е компактна, трябва култиваторите да имат възможност да работят на достатъчна дълбочина, за да може почвата около растенията да се разрохкване. Разрохкването на почвата позволява на влагата да проникне дълбоко до корените на растенията и така се създават благоприятни условия за тяхното развитие. Ако почвата е твърде лека и песъчлива, дълбоката оран позволява на влагата да се просмуква твърде бързо, а заедно с нея и торът да се извлича бързо от корените на растенията.
 9. Извършвайте култивирането на растенията в подходящо за това време. Започнете култивирането на растенията, когато те са достатъчно големи и почвата, която се разрохква около тях няма да ги покрие, но най-голяма полза от култивирането има, когато плевелите са още малки, за да могат да бъдат разорани, изкоренени от почвата и унищожени. Добре е да се уверите, че в почвата има достатъчно влага, преди да започнете да орете. Ефектът на оранта е да подпомогне изграждането на почва около кореновата система на растенията и по този начин да се запази повече влага за тях. Ако обаче оранта се извършва в твърде сухо време, то разрохкването на почвата ще доведе до твърде бързото изпарение на влагата в нея. Орете ли точно преди да започне да вали няма да може да унищожите толкова ефективно плевелите, тъй като дъждът ще им даде възможност да се възстановят отново.
 10. Извършвайте култивирането на растенията с подходяща скорост. Както ъгълът, под който лапите влизат в почвата, са причина за хвърлянето на различни количества пръст, така и по-високите скорости при оране ще бъдат причина за хвърляне на повече пръст в браздите.
 11. Разположете колелата на трактора в центъра между редовете. Много селскостопански трактори имат направляваща точка на рамката и така колелата са разположени по такъв начин, че култиваторите се движат правилно между браздите.
 12. Управлявайте машините внимателно, за да не разорете културите си. Ако растенията ви са засадени в идеално прави редици, управлението на машините не би било никакъв проблем за вас, но ако редовете са извити или са засадени небрежно, от управлението на трактора зависи да не изгубите голяма част от вашата реколта.
 13. Почистете всички плевели и остатъци от почва от вашите плугове. Правете това винаги когато е необходимо, защото те могат да се натрупат по лапите на култиватора и да затрупат култивираните растения.
 14. Отделете време да се насладите на природата, докато работите. Хората, които имат градина или малка ферма, просто се наслаждават на предимствата да прекарат известно време на слънце и чист въздух далече от големия град. Можете да се изненадата приятно от дивата природа и цветята, които може да видите прекарвайки време във вашата градина.

В случай, че все още не разполагате с качествени и здрави култиватори можете да откриете богат асортимент от видове в каталога на MASS – http://mass.bg/култиватори

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment