Устройството, което направи две технологични революции

Транзисторите са предизвикали технологична революция с производството на слуховите апарати и радиото. Инженерите разбрали, че транзисторите са в състояние да изместят вакуумните тръби, които се използват в компютрите. По този начин малкият елемент е започнал и втората революция в сферата на технологиите. Един от първите компютри, които са създадени в ерата преди транзисторите, е известният ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer). Той тежал около 30 тона. Огромната тежест идвала основно от 17 000 вакуумни тръби, които били използвани, като проводници. Било повече от очевидно, че транзисторите ще бъдат елементът, който ще промени компютърната индустрия. Компютрите били на път да стават все по-малки.

Транзисторите, изработени от германий, определено допринасят много за стартирането на компютърната ера. Все пак, подобренията не закъсняват и започват да се произвеждат транзистори от силиций. Те са по-евтини и по-ефективни като довеждат до обособяването на Силиконовата долина в Калифорния.

 

Малко История

 

През 1954 г. George Teal, учен от компанията Texas Instruments, създава първите транзистори от силиций. Много скоро след това производителите изградили методи за масовото производство на елементите. Те били по-евтини и много по-надеждни от онези, които се произвеждали от сплав от германий.

 

Само в рамките на една година след пускането на пазара на джобното радио всички големи компании започнали да се интересуват от транзисторите. Това била невероятно голяма стъпка в посока на технологичната революция. Предстои радиоапаратите да стават все по-малки и надеждни. След като индустрията се уверила в качествата на малкия елементи, започнали и смелите иновации. Благодарение именно на тях ежедневието ни днес е толкова улеснено от технологиите.

 

Силициевите транзистори започнали да вършат наистина чудена работа за масовото производство на компютрите. Интелигентното инженерство помогнало на компютрите да правят множество сложни изчисления за кратък период от време. Фактът, че транзисторите могат да бъдат и прости прекъсвачи, е онова, което позволява на компютрите да се справят с разрешаването на комплексни задачи. В компютърните чипове транзисторите превключват между двоичните състояния 0 и 1. Това е компютърен език. Един компютърен чип може да има милиони транзистори, които продължително превключват, за да завършат изпълнението на сложни задачи.

 

Чипове

В компютърните чипове транзисторите не са изолирани индивидуални компоненти. Те са част от интегрална схема, още позната и като микрочип. В тези микрочипове много транзистори работят в синхрон, за да помогнат на компютъра да разреши сложни задачи. Интегралната схема е една част от полупроводниковия материал, пълен с транзистори и други електронни компоненти.

 

Компютрите използват всички тези малки елементи заедно с алгебрата на Булеан, за да вземат прости решения.  С помощта на много транзистори компютърът може да вземе много прости решения бързо. Това дава възможност да ги представи на потребителя с голяма скорост.

Брой

Компютрите имат нужда от милиони, дори милиарди транзистори, за да изпълняват задачите си. Благодарение на надеждността и невероятно малкия размер на всеки транзистор инженерите могат да включат неизмерим брой от елементите в компютри и продукти, които действат на този принцип. Най-малките транзистори могат да бъдат с ширината на човешки косъм. Компютрите и транзисторите заедно с тях подлежат на постоянна промяна. Те стават все по-малки, но и все по-мощни. Бъдещето на транзисторите е повече от сигурно.

 

В днешното технологично време можете по всяко време да закупите нужните ви транзистори без да излизате от дома си, като използвате онлайн магазини като vikiwat.com.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment