GPS тракер – какво означава и как се използва

gps тракер Технологии
т GPS тракерите ги превърнаха в популярни и търсени устройства, използвани не само от големи компании за проследяване на автомобили и товари, но и от средностатистическия гражданин.

Ползите от GPS тракерите ги превърнаха в популярни и търсени устройства, използвани не само от големи компании за проследяване на автомобили и товари, но и от средностатистическия гражданин.

Съвременните GPS проследяващи устройства са високофункционални, а компактните им размери ги правят удобни за използване във всяка ситуация.

Какво представляват GPS тракерите?

Благодарение на системата за глобално позициониране, устройствата за GPS проследяване са невероятно точни. Докато GPS приемниците ще покажат мястото, на което се намирате, GPS тракерите ще ви помогнат да проследите конкретни обекти.

Напредъкът на комуникационните технологии дава възможност електронно устройство като GPS тракер да излъчва своето местоположение, като го прави или в отговор на сигнал, или като отговор на зададени интервали.

Независимо от вида на тракерите – преносими, магнитни или свързани към превозно средство, начинът им на функциониране не се различава особено. Инсталиран в автомобила или закрепен за домашен любимец или стока, например, GPS тракерът:

  • осъществява връзка със сателитите;
  • определя местоположението си;
  • събира данни за маршрута си в реално време;
  • обработва получената информация и я предава на SIM картата по радиоканала;

Специален сървър съхранява координатите. Задължително е да има интернет връзка, за да може да е видимо на екрана на компютъра, таблета или мобилния телефон местоположението на обекта. Има и тракери, които предоставят информация само ако получателят го изисква чрез SMS или „повикване”.

Как се използват GPS тракерите?

Някои от тракерите са предназначени за по-специални цели, а други могат да се използват от по-широк кръг потребители. От GPS проследяване се нуждаем винаги, когато искаме да знаем къде се намира даден движещ се обект в реално време. Всеки тракер се придружава с описание, в което се посочва за какви цели е най-ефективно използването му. Преносимите тракери, захранвани с батерии, са по-практични за използване.

С помощта на GPS тракер може да осъществявате пряк мониторинг в случаи, когато има нужда от проследяване на:

Превозно средство

Може да става въпрос за автомобил, джет, каравана, лодка и други. Много често превозвачески фирми проследяват движението на автомобилите си, за да осъществяват контрол. Тракерът е полезен и в случай на кражба или проследяване с друга цел. Препоръчва се да се постави в жабката или под седалките, за да бъде сигналът по-ясен. Тракерът може да се превърне и в мини охранителна система на автомобила, тъй като някои модели се свързват с двигателя и могат да попречат на тръгването му.

Предмет

Поставянето на тракер в чанти, пакети и оборудване и ще ви помогне да проследите движението на пратката, за да бъдете сигурни за достигането до точното местоположение.

Хора

Най-често става въпрос за малки деца или възрастни родители, когато нямате възможност да ги наблюдавате директно или да сте до тях в този момент.

Животни

Специални тракери могат да се закрепят по подходящ начин към домашен любимец или друго животно, ако е необходимо наблюдение. Те са олекотени и са с точност до 5 м.

Ако практикувате някой по-екстремен спорт, GPS тракерът може да ориентира за местоположението ви, в случай на инцидент.

Данните от проследяването с GPS устройствата могат да се съхраняват и без наличие на покритие, а за изпращане на команди осигуряват свързване с 3 телефонни номера.

Правилно избраният GPS тракер ще ви гарантира сигурен начин за локализиране на даден обект и проследяването му.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment