Домейн за вашия мобилен сайт

Оптимизацията на мобилните сайтове по правило не се различава много от тази на десктоп сайтовете. Принципите, които се спазват в процеса на оптимизация са еднакви. Много важна част от цялостната стратегия за оптимизация е свързана със структурата на домейна на мобилния сайт. Понятието структура на домейна се отнася за това до къде и как ще бъдат организирани страниците. Това има пряко отношение върху процеса на индексиране от страна на търсачката. Има три основни опции за домейна на мобилния сайт.

Мобилен сайт и десктоп сайт с различен домейн
В този случай мобилният ви сайт се хоства на различен домейн от десктоп сайта. Двата сайта работят независимо един от друг. Много компании избират именно този вариант, за да разрешат проблемите си. Те обикновено съкращават домейн името на основния сайт. По този начин то става по-лесно за търсене през мобилно устройство. Ползите от подобно решение могат да се използват при офлайн маркетингови решения. Освен това става много по-лесно мобилният ви сайт да бъде рекламиран в различни платформи, които се занимават с това.
От друга страна потребителите могат да забравят името на основния ви сайт, или да го объркат с домейна на мобилния вариант. Този проблем се усложнява още повече, когато сайтовете имат различно съдържание и различен дизайн.
Другото нещо, което може да ви накара да се откажете от този вариант, е цената. Разходите по поддръжка, създаване и актуализиране на отделен уебсайт за мобилни устройства има тенденция да бъде по-висока от другите варианти за структуриране на домейн.
От гледна точка на оптимизацията, новият мобилен сайт няма да може да използва връзките и авторитета на основния ви домейн. Вашият мобилен сайт ще трябва да се конкурира с други мобилни сайтове, които тъкмо стартират или такива, които вече имат сериозни позиции в търсачките. Ще трябва да положите допълнителни усилия по оптимизацията му.

Създаване на поддомейн или подкатегория в основния ви сайт
Поддомейните са подразделения на основния ви сайт. Подкатегориите работят на същия принцип, но те имат различен URL. Едно от най-големите предимства на този подход е, че можете да персонализирате съдържанието от основния сайт за мобилния. Можете да елиминирате съдържанието, което ще натоварва мобилния ви сайт. Няма нужда от много снимки или прекалено дълъг текст. Този подход има и своите недостатъци. Когато актуализирате съдържанието в традиционния си уебсайт, ще трябва да прекарате толкова време, за да актуализирате и мобилния уебсайт.
От гледна точка на оптимизацията, търсачките класират по-добре поддомейните в сравнение с подкатегориите. Въпреки това със субдомейн се губят Page Rank, старшинството и популярност. Докато при подкатегорията, те се наследяват от основната страница. Трябва да изберете домейн в зависимост от стратегията за оптимизация, която разработвате.

Хибридни сайтове за традиционния и мобилен домейн
Тази опция се базира на използването на т.нар. „каскадни страници”. Изработват се няколко каскадни страници или Cascading Style Sheets (CSS), за да се адаптира съдържанието на двата вида сайтове. Този подход ще ви позволи да решите как да изглежда и какви инструменти да има основният ви сайт. Чрез създаване на нова страница, можете да изберете съдържанието на мобилния си сайт. Необходимо е двата сайта да бъдат свързани чрез линкове. Повечето мобилни устройства поддържат WAP2, което позволява зареждането на изображения, XHTML и CSS. Поддържането на двата сайта е значително по-лесно в сравнение с другите варианти. Тук става почти автоматично.
От гледна точка на оптимизацията се пестят време и пари, защото използвате връзките на основното си домейн име за поддръжка на мобилния сайт. Основният проблем, при този подход е, че всички утежнения, които се премахват от мобилната версия, могат все пак да останат на нея. Това ще забави зареждането й и ще изнерви потребителите. Все пак това остава най-добрият начин за изработване и поддръжка на мобилен сайт.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment