Как да поставите сами декоративни профили

Ще Ви разкрием една малка тайна: голяма част от фантастичните дървени дограми, които виждате в някои къщи, не са нищо повече от умело поставяне на богато украсени декоративни профили. Ако искате да промените и освежите обикновената стая, не е нужно да наемате професионалист, за да получите този красив резултат. Всичко, от което се нуждаете, е трион, чук и пирони. Така само за един уикенд ще можете да добавите елегантност и прекрасен завършек във всяка стая, благодарение на декоративните профили от leros.bg.

декоративни профилиПърво, изгладете и грундирайте стената, на която ще поставяте декоративни профили. Така ще си спестите проблеми с появата на неравности и петна, които могат да се забележат при боядисването. За по-лесно, използвайте шлифовъчна машина. Оставете грунда напълно да изсъхне, преди да продължите. След като установите размерите, изчислете колко материал ще ви е необходим и отидете на пазар.

Определете какво ще бъде разстоянието между самите декоративни профили, и между тях и тавана/пода. Какъвто и интервал да изберете, придържайте се към него из цялата стая. Размерът на профилите може да се променя, но разстоянието отгоре, отдолу и между тях трябва да остане еднакво.

 

За да определите ширината на декоративните профили за определена стена, първо измерете дължината на стената. Добавете 1 към броя на профилите и умножете по разстоянието между тях. Извадете тази сума от дължината на стената. И накрая, разделете на броя на профилите, нужни за стената. Резултатът е ширината на всеки профил.

Съвет: Използвайте тази формула за изчисляване на размерите на декоративните профили:

wl – (sx (f + 1)) ÷ f = fw
Където wl е дължината на стената, s е разстоянието между профилите, f е броя на профилите, а fw е ширината им.

За помага да поддържате работата си еднаква по размер или форма, си направете рамкиращ квадрат от шперплат например. Той ще Ви послужи за подравняване на квадратните ъгли на декоративните профили.

След като сте подготвили всичко, започнете с залепването и коването на декоративните профили към стената.

Използвайте лепило за дърво и четка за нанасянето му. Нанесете лепилото върху краищата на две съседни парчета от профилите, които ще се съединяват и ги поставете около рамкиращия квадрат. Оформете ъгъла така, че краищата да са равни и плътно прилепнали към квадрата. Използвайки тесла, за да закрепите полученият ъгъл на рамката, като заковете два гвоздея в най-дебелата част на декоративните профили. Продължете сглобяването на останалото по същия начин.

Докато поставяте декоративните профили на стената, по-важно е да ги подравните успоредно с елементите около тях – корниза на тавана, ъгъла на стената или рамката на вратата, отколкото да проверите дали са нивелирани.

Запълнете всички дупки от гвоздеи, преди боядисването, за да изглеждат рамките като неразделна част от стените. За целта използвайки малък нож за шпакловка или пръстите си, и напълнете всички дупки с шпакловка.  Оставете замазката да изсъхне напълно. След това с шкурка 220, изгладете всички неравности.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment