Мазилката е финалното оформление на сградата

Мазилки са финалните оформления от външен и вътрешен изглед на сградата, наред с каменните плочи, плочките, лампериите.

Изборът на мазилки зависи от представите на строителя, клиента и техническите и технологични изисквания за качествата на мазилките. Изборът зависи и от свойствата при експлоатация , как се полага, издръжливост във времето и т.н.

Няма мазилки, които да стават за всякакви случаи и условия. Изборът на мазилки трябва да се свързва най-напред с това, дали има поносимост към базата, върху която ще се слага, или трябва повърхността да се обработва допълнително. После трябва да се вземат предвид изискванията по пожаробезопасност.

Изборът на цвят и рефлектирането на светлината също имат значение. Избраните мазилки трябва също да са устойчиви на замърсявания, оцветявания,  на избелване и изсветляване на цвета, да са пуктиноустойчиви и водоустойчиви. Едновременно с това трябва да разрешават на стената да „диша”.

Съществуващите видове мазилки са много и се класифицират по най-различни критерии. Най-често мазилките се разделят според свързващото вещество в тях:

  • Има минерални мазилки – на базата на вар и цимент в рях.
  • Има полимерни мазилки – на базата на изкуствени смоли в тях.
  • Има силиконови мазилки – заради силиконовите смоли в тях.
  • Има силикатни мазилки – заради съдържащото се в тях водно стъкло.

Свързващото вещество определя качеството на  мазилките. Определя твърдостта, здравината, пропускливостта, гъвкавостта, пукнатиноустойчивостта и пригодността й към основата.

Минералните мазилки се състоят от свързващо вещество – вар или цимент, и минерална съставка.  В търговската мрежа се продават в сухо състояние, разбъркват се с вода според указанията и са готови за употреба.Когато се ползват за топлоизолационни системи, тези мазилки са или тънкослойни благородни, или дебелослойни драскани мазилки.

Тънкослойните благородни се продават с големина на зърното 0.5 – 6 мм. Тънкослойната благородна мазилка добива характерната повърхност чрез триене със съответните инструменти.

При цветната минерална мазилка могат са появят петна в цвета вследствие на разлика във влажността на основата или температурни различия, но това не води до дефекти на самата мазилка. Може да се уеднакви цвета с повторно боядисване. При тоя тип мазилка не е изключено да се появят пукнатини.

Доста разпространени са драскани мазилки, наречени още благородни. Образува се чрез драскане по повърхността на мазилката.Дебелината, с която се слага този тип мазилка обикновено е около десет милиметра, но може и малко отгоре. За по-дебелото наслояване следва да се скъса армиращия слой на топлоизолацията, за да се захване мазилката по-здраво. Тия мазилки следва да се коригират веднага, не може да се структурират след поставянето.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment