5 случая, при които може да се търси обезщетение при ПТП

Друго

ПТП-тата са особен вид пътни произшествия, при които законът действа по различен начин. Поради особеностите на подобен вид произшествия на пътя, на човек може да му се стори странно какви права има, кога има право на обезщетение при ПТП и т.н.

Затова днес се консултирахме с доказаните експерти по темата – Zastrahovan.eu. Целта на този текст е да ви даде ясни очертания на ситуациите, при които вие имате право на обезщетение за пострадали при ПТП.

1. Когато нямате вина за инцидента

Най-първата и ясна ситуация, при която имате право на обезщетение при ПТП, е ако нямате вина за самото произшествие. В такива случаи вие се водите потърпевш, тоест индивид, който няма конкретна вина за произшествие случило се на пътя.

В такива случаи размерът на щетите и обезщетението на самите щети, се определят след написване на протокол и експертиза от страна на гражданска отговорност.

Изплащането на обезщетението може да отнеме месец-два, но най-вероятно ще се случи по-рано от очакваното.

2. Когато има телесни повреди следствие ПТП-то

Ако, следствие на ПТП, има нанесена не само имуществена, но и телесна повреда на потърпевшия, той има право на по-голямо обезщетение.

За да се определи размерът на обезщетението е необходимо да се направи медицинска експертиза и техническа експертиза на автомобила.

Само чрез такива изследвания може да се даде добра представа за това, колко голямо трябва да е обезщетението.

3. Когато щетите по автомобила са големи

Когато щетите по автомобила са големи, тоест той вече не става за каране, има голяма вероятност също да получите обезщетение при ПТП.

Това какви са щетите по автомобила се определя от гражданската отговорност както и от тристранен технически преглед. Самият паричен размер на обезщетението е пряко свързан с размера на щетите и това дали е необходим нов автомобил или този може да се поправи.

Когато е нужен нов автомобил, понеже старият вече не става за каране, се изплаща по-голяма сума.

4. При взаимно споразумение между двете лица

При взаимно споразумение между двете лица, потърпевшия и причинителя, едната страна се съгласява поправянето на щетите да мине през гражданската отговорност на другата страна.

За целта се подписва протокол, в които се записват данните и на двете страни и се описва както всъщност се е случило, за да се стигне до произшествието.

5. При лоши пътни условия

Когато има лоши пътни условия, и вие сте потърпевш при ПТП, може да се окаже, че имате право на обезщетение.

Условията за получаването на обезщетение, тук, са малко по-особени, затова ви препоръчваме да се свържете с експертите от Zastrahovan.eu.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment