Иде ли време разделно за здравеопазването ?

September 1, 2018 | Автор: | Публикувано в Политика

         Идe ли време разделно за здравеопазването ?

 

Интервю с д-р Иван Иванов , български лекар в Германия

Въпросите зададе Цв.Мънгов

 –  Как изглеждат последните събития в здравната сфера , наблюдавани от чужбина  ?

Отдалеч виждаш по-ясно , понеже си абстрахиран от детайли . По- важното обаче е , че не си позициониран тук или там в системата , не си заинтересована страна , т.е. свободен си да разсъждаващ безпристрастно. У нас високопоставени лекари и здравни мениджъри излъчват противоречиви сигнали за посоките на здравната реформа .  Защо , как е възможно  ? – ще попитате . Ами просто битието продължава да определя съзнанието, макар че когато иде реч за здравето на нацията личните интереси , собствените клиника , пъп и джоб (което в случая е едно и също)  би трябвало да останат на заден план …

Ако обобщим , за здравната система на България 2018 е едновременно година на инерцията и надеждата . Очаква се след парламентарната ваканция министър Ананиев да представи концепция за нов здравооосигурителен модел . Засега не е ясно какво точно ще предложи , но изглежда че след 8 години пасивно наблюдение във властта , от ГЕРБ са осъзнали необходимостта от реформи . Иначе най-важното , което се случи досега е приемането на националната здравна карта в края на май месец .

 – Здравната карта предвижда 6 хиляди легла по-малко ? Редица организации скочиха срещу това предложение , Българският лекарски съюз също заяви резерви а омбундсманът Мая Манолова се обяви за премахване на лимитите ? БСП поиска парламентарно обсъждане ? После се замълча …

Deja vu . Гледали сме вече всичко това по времето на министър Москов . Заинтересованите , предимно от средите на частните болници веднага се консолидираха срещу здравната карта , вероятно ще я атакуват в съда , макар че особени рестрикции в тази карта няма . Реакцията беше  вяла точно по тази причина .  По-важното  е самият факт на приемането и , което е някакво начало .  Министърът обещава да е динамична  и  актуализация още за догодина .  Всъщност , ако е писано – именно картата ще е един от инструментите на предстоящата реформа чрез дефинирането на ясни рамки за изпълнителите на медицински услуги които имат достъп до обществения ресурс , до парите на НЗОК .  Засега картата е нещо като нищо . Областните болници би следвало да адмирират интенциите на министъра , общинските – също . Гласецът им е доста слаб , обаче .  Обаждат се само когато закъсат . Парламентарното обсъждане на здравната карта е по-скоро безсмислено , защото това е работа за експерти . Достатъчно е да се вземат средните европейски показатели за болници , легла и население и ето ви я картата . Има и друг аспект – лобизма . Малко депутати показват ясно познаване на нещата –  един от тях е д-р Калин Поповски –  гледах преди два месеца интервю с него по БНТ и бях наистина впечатлен – казва всичко едно към едно . Браво ! И още по въпроса – чуват се гласове , че здравната карта трябвало да има препорачителен характер , да служи за планиране , да покаже моментна снимка на ситуацията и пр. . Това е несериозно . Не е ли императивна , все едно , че я няма

– Здравната карта ли е рецептата за всички проблеми ?

Тя е едното задължително условие , за да се подобри ситуацията . Другото , което трябва непременно да се случи е увеличението на здравната вноска под една или друга форма . Едното без друтгото е безсмислено . По отношение на  здравната карта – въпросът е в това каква  точно ще бъде и дали ще я приложат .  Ако не е достатъчно радикална , става направо вредна , защото ще канонизира сегашният брой договорни партньори на НЗОК . Това би било най-лошия вариант .  Не се ли придвижим към европейските норми , към стандартите , наложени от модерната медицина , разпадът гарантирано продължава . Леглата за активно лечение у нас сега са много , а тези за долекуване и рехабилитация – малко . Болниците, с които НЗОК работи са отчайващо много .  Понеже засега министърът обяснява , че договори на НЗОК с болници няма да се развалят , само някакви анекси били предвиждани , то единствената реална полза на този етап е , че НЗОК няма да сключва договори с нови болници .  Но това не е достатъчно !

Вижте хърватите , които споменавахме покрай футбола . Начинът , по който преминаха към модерно здравеопазване е  впечатляващ  . Имат 15 % здравна вноска и само 80 болници , които работят с обществените пари . Напомням ,  че по територия и население са около 60 % от нас  .  А у нас болниците , с които НЗОК сега  работи са над 320 !  Какво повече да говорим ?

 – Чрез фалита на малки болници не се ли реализира именно принципът , че „парите следват пациента“ . Не е ли това белег на саморегулация ?

Не бих казал . Здравната система е част от националната сигурност на страната , от самата държавност . Не може да се остави на самотек , както е от поне 15 години насам . Във всяка област трябва да има поне по една добре съоръжена многопрофилна болница с пълен набор отделения и 24 – часово спешно дежурство в повечето медицински специалности .  Общинските болници също имат своето място като филтър и за активно лечение на определени заболявания . Знаете , че на много места и общините помагат на болниците си с пари , защото това , което получават от НЗОК не стига . Няма как в 20 – хиляден град да няма болница , нали ?

 – Има ли нещо , което търпи критика в политиката на здравното министерство ?

Много неща . Първо – смисълът от въвеждането на здравната карта с евентуална редукция в броя на договорните партьори на НЗОК от догодина е само и единствено в това останалите да получат значително по-добро финансиране, по-скъпи клинични пътеки . Отделно от това – в рамките на леглата те не би следвало да имат лимити . Нищо подобно не се казва обаче , поне засега . Не се артикулират ясно целите на занятието , не се обяснява достатъчно . Без значително повишение цените на клиничните пътеки за тези болници с които НЗОК сключи договор догодина ,  въвеждането на картата ще се превърне в самоцелно упражнение . Смисълът на здравната карта , на планирането изобщо  е ресурсът на НЗОК да се съсредоточи в по-малко болници , което ще им гарантира сигурност и стабилност .  Лекарите и сестрите в България са невероятни професионалисти , заслужават нормални условия за работа .

Второ – засега прозира абсурдната , вече станала традиционна омерта на министерския екип и дума да се не издумва за повишена здравна вноска . Кой от тях извика на висок глас , че с 8 % адекватно здравеопазване не може да се прави ?  Знаете ли , само преди месец бе обявено , че НЗОК ще покрива три нови скъпоструващи лечения .  Никой не казва обаче как при сегашния финансов ресурс ще издържи касата и докога . Има прогнозни данни , че само лекарствата ще глътнат над 100 милиона повече от предвиденото тази година .

Трето  – министерството изготви т.нар. „Единен стандарт за финансово управление на държавните болници “ . С този документ ни повече , ни по-малко се вменява на  работещите в държавните болници да дофинансират системата ! Допълнителни пари над основната заплата ще се дават , само ако заведението намалява просрочените  задължения , ако повишава финансовите си резултати ! Знаете ли колко от държавните болници се вписват в тези рамки ? И ако го няма допълнителното стимулиране , какво би задържало един педиатър например в болницата , при положение че в доболничната помощ спокойно би могъл да заработи тройно повече ? Ами интернистите , невролозите , инфекционистите ? Кой лекар освен специализантите ще има интерес да работи в болница , да дава дежурства ? Без разумна съпоставимост на доходите в доболничната и болничната помощ отливът на лекари от държавните болници ще продължи , особено за някои специалности. И трябва да е ясно , че коланът се не може да се затяга безгранично . Отдавна е на последната дупка . Частните болници дишат , понеже основно там отиват доплащанията . При сегашните цени на клиничните пътеки , съчетани и с лимити ,  министерството няма морално право да наложи този стандарт . Шефовете на държавни болници трябва да притежават свръхестествени  способности на илюзионисти , факири и въжеиграчи , за да спазят тези препоръ

-На прокуратурата бяха дадени редица болници с финансови проблеми ?

Шефът на организацията на общинските болници справедливо забеляза , че щом около двадесет общински болници са във фактическа несъстоятелност , няма как всичките тези 20 началници да са бандити или членове на организирана престъпна група . Кражби и престъпления има , но те не са типичното и провалящото системата . От 65 държавни болници , не повече от 12 са в добро състояние . Не са само Ловеч и Враца проблемните . Положението в Шумен , Русе , Добрич , Стара Загора да не розово ? Ако тръгнем да изброяваме … Кадрови глад , ниски заплати на медицинските сестри , отделения пред закриване . Преди два месеца стачкуваха сестрите в цялата страна . Благородно и достойно стачкуваха . Рецептата е една , повтарям – повече пари за тези болници , които останат да работят с касата и никакви лимити за тях . Ограниченията само по линия на бройките легла .

– Министър Ананиев обеща нова концепция за финансиране в здравеопазването ?

Министър Ананиев обеща цялостна концепция – нов модел на здравеопазването – финансиране , респ. здравно осигуряване , управление . Ситуацията е твърде динамична , засега предимно по изпуснати реплики и ключови думи се ориентираме за това , което предстои. Всички очакваме да видим какво ще предложи . Важно е да има обществено обсъждане в което да се чуе основно мнението на тези , които плащат здравни осигуровки . Реформата се прави за тях , те трябва да са доволните . Това , което е най-разумно и лично аз очаквам е пакетът здравни услуги да бъде разделен на две – основен – и допълнителен , с допълнителна здравна вноска от напр. 4 % . Отделно от това министърът трябва да обясни как ще изглежда здравната карта на страната , в аспекта на националния рамков договор 2019 .

– Не може ли ресурсът да се разпределя между всички налични болници , включително и частните ? И пациентите да си избират къде да се лекуват ?

Министърът обяви , че няма да се прекратяват договори с болници , а щели да се коригират , говори се за анекси …

Точно това става в момента и от години и резултатите всички ги виждате ! Касата не финансира , а разпределя , лимитира и регулира . Системата е свръхдостъпна , НЗОК работи с всички болници , но понеже парите не стигат , отпуска  някакъв месечен лимит и това е рамката , в която им се позволява да работят . Това е порочен механизъм . Съвременната болница е интензивно работещ организъм , с достътъчен брой лекари и сестри . Заработва много и разпределя много . И това непрекъснато , целогодишно . Ако по здравна карта на един областен град се полагат напр. 30 неврологични легла и ги разпределят по равно между областната и двете частни болници в града , що за идиотизъм би било това ? Или имаш 7 лекари и добро , пълноценно отделение и работиш и с тридесетте легла , или си играеш на медицина . Има и медицински стандарти , които трябва да се спазват . Как ще се заработват заплатите , ако легловият ресурс е дислоциран ? Не много болници с рестрикции , а по-малко болници без лимити и с по-скъпи клинични пътеки – това е посоката . Иначе разпадът в държавните и общински болници ще набере скорост .  Не са само Ловеч и Враца . 10 – 15 общински болници са много зле , почти половината областни болници са с нарастващи финансови и кадрови проблеми …

Освен това , ако касата започне да плаща по реални цени или поне по-реални цени   , ще се появят твърде примамливи перспективи ….

-Какви ?

Ако и когато НЗОК се превърне в коректен платец , или се надстрои чрез допълнително застраховане например, държавата би могла , ако пожелае да се оттегли от здравеопазването , да приватизира болниците . Картата трябва да остане , като гаранция както за здравното обслужване на хората , така и за инвеститорите , а също и като инструмент за фина настройка . Така е в напредналите страни . Нещата вървят , механизмите за мониторинг работят , ако системата залитне , леко се подбутва в правилната посока .

– Чуват се гласове , че клиничните пътеки са неадекватен и остарял финансов инструмет и е по-добре да бъдат въведени диагностично-свързаните групи ?

Дума да няма , така е . В сравнение с ДСГ клиничните пътеки са доста грубоват метод за разплащане с болниците . Но в сегашната ситуация , при предстоящи болезнени реформи , да се поеме курс към промяна на този инструмент би довело до допълнителен стрес и хаос в системата . Някои болнични дейностти и специалности са добре финансирани дори и сега , доходите са добри . Именно чрез добре финансирани КП става това . Не бива да забравяме , че докато се реформира , здравната система трябва да продължава да работи без значителни сътресения ..

Наскоро избраха нов шеф на НЗОК , който обяви смели инициативи и обеща стабилност през 2019 година , нулев дефицит на касата …

Нека пожелаем успех на д-р Дечев и да просъществува на този пост по-дълго от предшествениците си . Изявлението му прозвуча доста юнашки ! Всъщност , той обеща стабилност и нулев дефицит , ако бъдели приети неговите предложения в сферата на лекарствената политика . Личното ми мнение е , че това е само част от проблема . Пресилено е да коментираш и да обещаваш  стабилност в НЗОК за 2019  година , при положение че още  не е ясно какви реформи ще предложи министърът , дали и доколко същите ще бъдат претворени в живота , как ще бъдат посрещнати от лекарското съсловие , от организациите на ЧЛЗ и пациентите , т.е. в условията на пълна неяснота . Моментът е твърде подходящ , за да си припомним Хайтов :  „ … Едно е да искаш , друго е да можеш , а е трето и четвърто да го направиш … „

– Кога може да се очакват резултатите от реформата ?

Здравната система на България по закон е цикличен орга- низъм . Живее от НРД  до  НРД . Логично е да предположим , че с нац. рамков договор 2019 ще стартира реформата .

– Оптимист ли сте за здравната реформа ?

Засега който е опитал за въведе здравна карта се е провалял . Последно д-р Москов направи подобен опит , но картата падна в съда . Така че засега съм по-скоро песимист . Министърът не е спечелил обществото и лекарите на своя страна , най-малкото понеже още не е обявил параметрите на реформата . Всички чакат – и обществото и ситстемните играчи . Както казахме – интересното скоро предстои .

-Как министърът би могъл да си осигури необходимата подкрепа ?

С ясни сигнали и обещания . На пациентите и потенциалните пациенти трябва да се гарантира статусът на реално осигурени например чрез разделянето на пакета на НЗОК на две части , едната от които да е напълно безплатна . Сега системата е свръхдостъпна , обаче статусът на „здравноосигурен“ е компрометиран . В много случаи е просто входен билет за системата , после продължаваш да плащаш за какво ли не . На болниците , които ще останат да работят с НЗОК след въвеждането на здравната карта – трябва да се гарантира значително повишение цените на КП и отпадане на лимитите . На отпадналите договорни партньори – някакви  компенсации . Казано с други думи – като размахваш тоягата , трябва непременно да осветлиш и перспективата на моркова . Иначе няма да те последват .

-Откъде пари за всичко това ?

Който се е нагърбил с управлението , вероятно знае отговора . Надявам се в концепцията на министър Ананиев да бъде инкорпорирана ясно както грижата за областните , общинските и др. държавни болници , т.е. за т.нар. „гръбнак на здравеопазването“ ,  така и идеята на управленския екип  за мястото и дела на частните лечебни заведения в системата , за  достъпа им ресурса на на НЗОК . Трябва да се намери някакъв баланс . Deux ex machina няма да се състои , необходими са качествени решения . Едно е ясно – повече по стария път не може да се върви . Настъпило е време разделно – или реформа или галопираща разруха в държавните болници .

 – На 25 юли министър Ананиев представи концепциите си пред т.нар. коалиционен съвет ?

Не знаем за какво са си говорили . Най-вероятно е ставало дума основно за това доколко е приемлива за управляващите формации „политическата цена“ на предложените реформи , в смисъл на увеличение на здравните вноски под една или друга форма и налагането на здравната карта . Това е открай време „препъни – камъка“ за здравеопазването . Дано най-после разумните аргументи надделеят и доведат до адекватни решения .

Оставете своя коментар

Трябва да влезете в сайта за да оставите своя коментар.