Каква е историята на гривните?

Гривните са едни от най-забележителните и предпочитани дамски накити.Те са доста древен накит. Носели са се още от представителите на древния Египет. Както колиетата, така и гривните в древните времена се е смятало, че  прогонват злото и носят късмет на своите собственици. В различните страни те имат различна символика. По броят им някъде се е смятало дали девойката е омъжена или не е. Доста разнообразни са по форма и големина.

Гривните могат да бъдат широки или тесни, тънички или по-масивни, с  гравюри и други елементи. Това зависи от вкуса на тези, които притежават гривните. Дамските са по-фини и изразителни, а мъжките – масивни. Те се изработват от най-различен материал – сплави, които не вредят на тялото на човека и не причиняват алергии, като неръждаема стомана и други материали подходящи за изработка на бижута.

Но най-предпочитани са тези гривни,  които са изработени от благородни метали. Среброто, златото, платината и други присъщи за изработката на всякакви бижута. Среброто е един от металите предпочитан за направата на бижутата. Накитите изработени със сребро заемат важно място в нашия бит. Те са съвършени и любими на всички. Особено благородният метал, когато е покрит с родий, бижуто изглежда впечатляващо със своя блясък и осанка. Родия е също е благороден метал,  но с изключителен блясък и придава на накитите изискан вид привлекателност. Благодарение на това покритие гривните и другите украшения не потъмняват и запазват своя блясък дълго време.

Много от гривните са инкрустирани с различни кристали или други цветни мъниста. Но най търсени  са украшенията изработени с кристалите Сваровски, тъй като са много красиви и същевременно евтини. Те са изкуствени  произведения на изкуството,  добити по съвършена  технология при обработката на стъкло. В производството са вложени много химични елементи, които придават неотразим блясък на кристалите и ги правят безценни. Специалната обработка, рязането и шлифоването ги прави едни от най- съвършените кристали по света. Създадени са от Даниел Сваровски в края на деветнайсти век.

Но масовото им производство бележи връх в началото на двайсти век и бързото популяризиране налага създаването на голяма компания, в която и днес работят час от наследниците Сваровски  с многото си специалисти в областта. Невероятно красивите и евтини дамски гривни с кристали Сваровски се носят с удоволствие и  правят дамите много щастливи и  винаги предизвикват голяма щастлива усмивка по лицето. Разнообразието им е голямо. Стилни, показни и внушаващи, те печелят симпатиите на всички. Красив подарък са за всеки и  ни радват особено много. Израз са на добро чувство, настроение и много любов. И гривните, както и другите бижута са свързани с тоалета, повода, мястото и сезона. Когато са съобразени с тях те ще предадат особен чар и ще подобрят визията на всички, които ги носят. За да се запазят по продължително време е нужно добре да се съхраняват и поддържат. Поставят се в специални кутийки  и не бива да се смесват с други бижута,  за да останат все така бляскави и неотразими.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment