Защо да предпочетем класическа пица на пещ

Още през далечният 17ти век, пицата се превръща не само в храна, но и в символ на италианската кухня. Така първата пица се появява официално на бял свят в Неапол, а нейното име е Маргарита. Самата тя е кръстена на кралица Маргарита, която е на посещение в сицилианския град, а майстор пекар успява да пресъздаде неповторимият сицилиански дух в блат тесто покрит с кашкавал, домати, зехтин и подправки. Каква романтика ще кажете вие. И колко простичко, нали. Но както и преди повече от триста години, така и днес, тази храна се превръща в истинско произведение на изкуството само тогава, когато е изпечено на пещ. Без значение дали сме в Сицилия или в някоя пица в София или друго място.

Сигурно всички от вас обичат да си похапват скара на дървени въглища. Е, и с пицата е същото. Вкусът, който придават дървата, ароматът и леките нюанси на гора могат да накарат всеки един от нас да си оближе пръстите чак до лакътя.
Различните пици се състоят от най-разнородни съставки както знаем. Някои от тях са простички. Например, пица Маргарита, както вече споменахме, има върху себе си единствено кашкавал, домат, зехтин и подправки. Други пък, като Хаваи, са по-екзотични – ананас, кашкавал и шунка. Има и пици, които са доста претрупани – Куатро Стаджони. Но всяка една от тях се превръща в много по-вкусна и блага храна за нашите стомаси и сетива тогава, когато е приготвена на пещ. Особенно на дървени въглища.

Основната причина за това е ароматът, който отделя самото дърво. Той е наситен с най-различни частици, които проникват в самата пица и подобряват нейните вкусови качества. Ако например, приготвим блатът на фурна, то няма как да очакваме металната кутия да придаде вкус на метал или нещо друго, който да ни се понрави. Въглищата обаче, могат да направят чудеса с пицата. Така, както го правят дървените бъчви с кубинския ром или с уискито. Можем и така да го погледнем.

Ето, че вече знаем защо пицата на дървени въглища, или иначе казано – на пещ, е толкова по-вкусна. Не защото я похапваме в някой ресторант или пицария, а защото дървото се крие зад всичко. Ако не ви се излиза навън, а искате да си приготвяте любимата си храна у дома, значи е време да си направите една дървена пещ в двора. Именно тогава ще можете дори да експериментирате с различни видове дърва или дървени въглища и тогава вече навлизаме в друга тема.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment