Електронен термометър за храна

Електронният термометър за храна е основен елемент за гарантиране на безопасността на храната. Съгласно изискванията на HACCP, на всички етапи на производство, транспортиране, съхранение и продажба на суровини, готови продукти и полуфабрикати. Електронният калибриран термометър за храни е широко търсен във всички области на хранително-вкусовата промишленост, гастрономията, кулинарията, кетъринга и др. Също така устройства от този тип се използват от специалисти на санитарни и надзорни служби. Електронният термометър за храна се различава от другите потопяеми контактни термометри, преди всичко по материала и дизайна на сондата. При контакт с храна, той не влияе на вкуса на храната и не променя нейните свойства, тъй като корпусът на сензора за потапяне задължително е изработен от химически неутрални материали, най-често от неръждаема стомана.

Техническите изисквания към измервателните уреди, използвани при транспортирането, съхранението и на мястото на продажба на охладени и замразени храни, са определени от стандарта EN 12830.

Различният дизайн на електронните термометри за храна се дължи на използването им на различни етапи на приготвяне, съхранение и продажба на продуктите. Устройствата се различават по граници на измерване, точност, функционалност и предназначение:

  • за замразени продукти;
  • да проверите готовността на ястията;
  • при топлинна обработка и др. Термометрите, предназначени за използване с полуготови продукти, сурова риба, месо и др., обикновено имат водоустойчив дизайн и могат да бъдат оборудвани със специални капаци за предпазване от замърсяване. За да се осигури възможност за контрол на вътрешната температура на месо, риба и други дълбоко замразени продукти, характеризиращи се с висока твърдост, сондите на специализираните термометри за храна са изработени от особено издръжливи материали. Имат специална форма под формата на тирбушон с кардан в края и дръжка, която предава силата на ръката – при преносимите модели ролята му играе корпусът на уреда. За използване в областта на гастрономията, както и за осигуряване на контрол на температурните параметри на готови ястия, са специално разработени хранителни електронни термометри с много тънка сонда, които практически не променят външния вид на продукта след измерване. Ако имате нужда от компактен инструмент за периодични контролни измервания, тогава трябва да обърнете внимание на термометрите за храна със сгъваема сонда. Наскоро на пазара се появиха комбинирани модели термометри, които съчетават контактен термометър и инфрачервен пирометър в един дизайн. Тези електронни термометри за храна са оборудвани с потопяема сонда за проверка на вътрешната температура на храната и полуфабрикатите, като в същото време осигуряват бърза и безопасна индикация за степента на нагряване или охлаждане на повърхностите. Можете да използвате тази функция, например, за измерване на температурата на повърхностите за пържене на електрически готварски печки, за да наблюдавате спазването на технологията за готвене. Купуването на електронен термометър от оналйн магазин shop.microsyst.net за храна ще бъде добро решение навсякъде, където работата е свързана с хранителни продукти: по този начин не само ще избегнете много проблеми, свързани с развалянето на храната по време на производство и съхранение.
Директория за статии Blogomania.org
Add a comment