Хранителни добавки с протеинов шейк

Най-често използваната хранителна добавка от културистите е протеин на прах с мляко, което  се нарича протеинов шейк. Често служи за допълване на диетата.  Прахът се смесва с вода, мляко или сок. Протеин на прах обикновено се консумира непосредствено преди и след упражняване, или на мястото на хранене. Някои видове протеини трябва да бъдат взети директно преди и след тренировка, като суроватъчния протеин.  Други трябва да се вземат преди лягане като казеин протеин.

Теорията за хранителни добавки казва, че големите количества протеини поддържат максимален  мускулен растеж.

Препоръчителния прием на тази хранителна добавка е  0,80 грам протеин на килограм телсно тегло.

Суроватъчбия протеин съдържа високи нива на всички незаменими аминокиселини. За културисти суроватъчен протеин осигурява аминокиселини, използвани за подпомагане на възстановяването на мускулите. Суроватъчен протеин се извлича от процеса на производство на сирене и мляко. Има три вида на суроватъчен протеин: суроватъчен концентрат, суроватъчен изолат и суроватъчен хидролизат. Суроватъчен концентрат е 29-89% протеин от теглото докато суроватъчен изолат е 90% + протеин от теглото на хранителните добавки. Суроватъчен хидролизат има най-висока степен на разграждане на всички видове протеини.

  • Млечния протеин Казеин има глутамин и касоморфин.
  • Соевият протеин съдържа изофлавони и фитоестроген
  • Предлагат се и някои хранителни добавки – млечни продукти без протеин;
  • Има и масло от коноп с високо съдържание на незаменими мастни киселини;
  • Оризовия проеин е високосмилаем източник на протеин и анти алерген.
  • Друг известен модел е граховият протеин с по-лека текстура, отколкото повечето други протеинови прахове. Граховият протеин има профил на аминокиселина, подобен на този от соя, но не предизвиква някои притеснения.

 

Въпреки че се смята, че спортистите и културистите имат нужда от повишен прием на протеини, точното количество зависи от вида и продължителността на упражняване, както и физиологичните данни  на индивида. Възрастта, пола и размера на тялото може да се изменя този прием на протеин.

Някои здравни експерти разкритикуваха протеинови шейкове като ненужни за повечето хора, които ги консумират, тъй като повечето потребители вече получават достатъчно протеин в нормално хранене с достатъчно калории.

Нещо повече, за спортисти, които не разполагат с време, за да подготви цялата хранителна храна в движение или веднага след тренировка, протеинов шейк може да бъде предпочетен като по- ефективен.

В действителност е добре известно, че хранителната добавка от този вид е важна за растежа на костите. Всички проучвания показват, че какъвто и спорт да упражнявате се нуждаете от тази хранителна добавка като задължително условие за успех.

 

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment