Какво представлява мелатонинът

Какво представлява мелатонинът Диети и фитнес

Мелатонинът е хормон, който се произвежда от епифизната жлеза, която е част от нервната система в човешкото тяло. Обикновено неговите нива се повишават, когато наближи нощта, а това е индикатор за тялото, че е време за сън – по тази причина е познат като „хормона на съня“. Това е естественият начин тялото да регулира времето за почивка.

Разбира се, в наши дни мелатонинът се предлага и под формата на хранителни добавки. Най-често се използва от хора, които страдат от безсъние или изпитват липса на здрав сън, също и при пътувания, свързани с преминаване на различни часови зони.

Мелатонинът като хранителна добавка

Хранителната добавка е бърз и удобен начин за предизвикване на съня. Хормонът се усвоява бързо от тялото и започва да действа в рамките на 3 до 30 минути след приема. По тази причина се използва не само от хора, които имат проблеми със съня, но от хора, които пътуват на дълги разстояния.

При смяната на часовите зони човешкият организъм не може да се настрои толкова бързо от ден към нощ и му е нужна помощ. Чрез хранителната добавка нивата на хормона се повишават, а това води до необходимия сън. Така не се налага да проспивате първия ден от своята почивка.

Мелатонинът се предлага на пазара без рецепта и можете да си го набавите изключително лесно. Можете да го откриете както в аптеките, така и в различни магазини. Ако имате нужда от хранителната добавка мелатонин, можете да си набавите от онлайн магазина на Workout.bg. Продуктът наличен в момента е МЕЛАТОНИН 10 МГ NATURAL FACTORS.

Безопасен ли е приемът на мелатонин

Различни проучвания показват, че употребата на мелатонин не е опасна за човешкия организъм. Разбира се, необходимо е да се следват упътванията за употреба, които обикновено са описани на опаковката. Тази хранителна добавка може да се използва както от възрастни, така и от деца.

Важно е да се подчертае обаче, че е добре да направите консултация със специалист, преди да започнете приема. Не е препоръчително да се използва от хора, които имат проблеми с черния дроб и/или бъбреците. Също така е добре да бъдете бдителни, ако в миналото сте имали алергична реакция от приема на хранителната добавка или други лекарства.

Ако страдате от множествена склероза, лупус или друг тип автоимунно заболяване, то задължително трябва да обсъдите приема на мелатонин с лекар. Препоръчително е да направите консултация със специалист, ако се почувствате зле след приема на хранителната добавка или ако тя не спомага за разрешаването на Вашия проблем.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment