Внимание! Фалшиви обещания за кредити!

Оглеждате се за ипотечен кредит, за да финансирате покупката на наскоро избрания от вас имот.

Сделката е спешна – офертата е супер, агенцията ви звъни непрекъснато, продавачът нямало да ви чака цяла вечност.

Действате! Зарязвате работата и тичате до най-близкия банков офис.

Приветства ви начетен служител. Обещава ви небето и звездите и на всичките ви желания отговаря утвърдително!

 

Имали сте намерение да проверите и в съседни банки, но сега попадате на невероятна промоция…и тя важи до края на седмицата. Идеално! Оставате убеден, че няма невъзможни неща за тази банка. Всичко е уговорено! Кредитът просто чака в банковата ви сметка!

 

Капарирате апартамента. Внасяте 5-10% от обявената цена и се връщате щастлив към кредитната институция с подписания предварителен договор, за да усвоите парите.

 

Ипотечен кредит обаче няма! Защо се получи така? Това е тема за друга статия… или ако трябва да сме искрени за около 10-15 нови статии. Тук ще маркираме само как да не попадате в такава ситуация.

Най-важният съвет, с който да затворите тази страница е:

НИКОГА не давайте предплата за апартамент, ако нямате черно на бяло одобрение за кредита!!!

Жилищен кредит

Помнете!

 

•             Приказките на служителя, в чийто клон сте се паднали в обедната почивка, НЕ ви гарантират заем!

•             Интуицията въобще не е гаранция за добър избор на банка и тип кредит.

•             Проблемът не е в информацията, неразбрана от вас – тънкостта е във въпросите, които задавате, или НЕ задавате! Всъщност, ако нямате идея какво трябва да попитате – никой в банката не е длъжен да ви отваря очите.

 

Бъдете внимателни, има банкови клонове….

 

•             Където кредитните инспектори са задължени да продадат определен брой ипотечни кредити за даден период. За тях е от  значение  само ЕГН-то ви – за да входират и да преизпълнят таргета си. Отчитането на дейност е важно! Как ще приключи историята няма значение.

•             Където кредитните инспектори имат план  за определен брой сделки на месец и дори на ден! За тях е от значение  да вземат подписа ви под възможно най-голяма бройка от актуалните оферти на банката.  За тях не е важно дали конкретните оферти ви трябват, дали са ви от полза или просто  ви набутват. За тях е от голяма важност да продадат – в този момент и възможно най-много.

 

Не се подлъгвайте по евтини номера!

 

•             Думите са хубаво нещо, но те не доказват нищо! Учтиво поискайте писмено предложение или погасителен план. Потърсете всичко в писмен вариант и ще забележите, че нещата, за които сте говорили, вече изглеждат различно.

•             Разберете кои от условията са 100% задължителни и кои се препоръчват, за да кандидатствате за даден кредитен продукт!… Спокойно можете да пренебрегнете препоръчителното. То най-често ви носи допълнителни финансови задължения и отнема от ценното ви време.

•             Поискайте предварително да прегледате договора за кредит малко преди датата на подписването! Не се връзвайте на обяснения, защо не можело или нямало смисъл да ви бъде даден. „Няма да го разберете, няма да е точно в този вариант…“ с каквато и история да ви атакуват, не се поддавайте! Кредитът е ангажимент, който в повечето случай е равностоен по продължителност на брака. Трябва да отделите достатъчно време, за да разгледате договора, според който ще се обвържете с една финансова институция за 25 години или …до края на дните си.

•             Тъй като споменах край – помнете, че отговорността за ипотеката не е леко за вземане решение. Имайте предвид, че решението засяга и вашите близки. Ако някой ден си отидете и не сте предприели нужните мерки – кредитът се прехвърля на децата ви.

 

Всеки разумен човек на ваше място би отделил малко повече за проучване на пазара.

 

 

 

СДЕЛКИ С ИМОТИ предупреждава:

На късмет се разчита в хазартните игри! За останалите случаи – питайте и се консултирайте!

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment