Високо кръвно налягане и захарен диабет

Според данни от 2010г. болните от диабет в България наброяват малко над половин милион души. Това е сериозна предпоставка да се обърне специално внимание на това заболяване, както и на контрола на неговото развитие. През последните години се провеждат множество изследвания, които показват, че диабетът и високото кръвно налягане (артериална хипертония) са взаимно свързани. При хората, болни от диабет, се наблюдава от 1.5 до 3 пъти по-висока честота на хипертония, отколкото при хора без захарна болест от същата възрастова група. Също така при пациенти с високо кръвно налягане диабетът се среща два пъти по-често, отколкото при такива с нормални нива на артериално налягане. Това показва, че хипертонията води до повишен риск от сърдечно-съдово заболяване при болните със захарен диабет.

Според проведени изследвания и наблюдения при болните със захарен диабет от втори тип, високото артериално налягане може да се прояви преди изявата на диабета или да се открие при поставянето на диагнозата. Между 20 и 60 на сто от случаите със захарен диабет тип 2 развиват хипертония в зависимост от някои фактори като тегло, възраст и етнос.

С оглед на тези данни, специалистите препоръчват на хора със захарна болест лечение, което цели трайно понижаване на кръвното налягане (под 130/80 mmgH). По принцип лечението бива медикаментозно (с лекарства) и немедикаментозно, като за най-успешно се смята комбинирането на двата вида. Освен да взимат необходимите медикаменти, какво могат да направят пациентите със захарна болест, за да се справят с артриалната хипертония и да намалят риска от сърдечно-съдово заболяване?

Има няколко ефикасни промени в начина на живот, които се препоръчват от специалистите като част от немедикаментозното лечение. На първо място това е установяването на подходяща диета, която намалява теглото и включва изобилие от плодове и зеленчуци, нискомаслени продукти, както и храни с ниско съдържание на хаситени мазнини, холестерол и сол. Тютюнопушенето се смята за голям рисков фактор, който следва да бъде напълно отстранен. Умереният прием на алкохолни напитки и умерената физическа активност значително допринасят за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система. Не на последно място, задължителено е редовното следене на стойностите на кръвната захар и кръвното налягане. Необходимо е за болните да си осигурят ежедневен достъп до добър глюкомер (и тест-ленти за глюкомер) и апарат за измерване на кръвно налягане.

Чрез няколко прости стъпки във всекидневието пациентите сами могат да контролират опасните стойности и да се чувстват по-спокойни за здравето си.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment