Сделката за домейна .scot е достигната

Организацията с идеална цел Dot Scot Registry (DSR) анонсира, че се е съгласила с условията на международните регулатори, за да използва домейн името .scot. То обаче няма да бъде освободено до началото на 2015 г. Тази новина означава, че адресите .scot за домейн и за имейл адрес могат да са свободни за покупка това лято.
Компанията заяви, че е достигнала до съгласие със световната организация, която се занимава с домейните – Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). Наименованието е от първо ниво. Компанията смята да обяви повече подробности по закупуването на домейн името по-късно през годината. Шотландското правителство приветства развитието по случая, заявявайки, че то активно подкрепя DSR в процеса на кандидатстване за домейн името.

Голямото закъснение
Министър-председателят Alex Salmond заяви: „2014 е вълнуваща година за Шотландия. Аз съм много доволен, че този домейн ще подчертае онлайн независимостта на нацията ни”.
„Домейн адресът .scot е дългоочакван от шотландската нация. Ние се надяваме търпеливо от доста време, за да заявим своята идентичност и в онлайн пространството. Този вид домейн ще може да се използва от шотландския бизнес, изкуство, култура и всички други, които се идентифицират като шотландци”, обяснява той за домейн имената.
Gavin McCutcheon, който е директор на Dot Scot Registry, казва: „Шотландия и шотландската идентичност придават цяла гама от положителни комуникации, които не биха могли да се изразяват в интернет пространството по-рано. С новите видове домейн имена всеки ще може да покаже от къде идва бизнесът му”.

Цените на домейн имената
„Ние се стремим да направим .scot имената колкото се може по-достъпни и точно заради това сме създали организацията с идеална цел Dot Scot Registry (DSR), която да ни помогне да го направим реалност”, обяснява Gavin McCutcheon.

Надеждите
„Ние се надяваме домейн имената .scot да станат първия избор на световното семейство от шотландци. Те за първи път ще могат да демонстрират своя афинитет както съм страната Шотландия, така и към шотландските общества и организации. Вече няма да има значение в коя точка на света се намират, те ще могат да заявят своят произход чрез домейн името си. Това ще се случва чрез домейна от първо ниво .scot”, обяснява McCutcheon плановете за експанзия на компанията на световните пазари.

Новите домейн имена
Тук говорим за новите домейн имена, които се налагат на пазара, като .books, .single, .bike, .guru и т.н. Има наистина много специалисти, които са скептични към това нововъведение на пазара. Някои проучвания твърдят, че потребителите имат изградени навици, които са свързани с домейн имената, като .com, .net, .org.
Други пък казват, че това е нов начин, чрез който се дава повече възможност за креативност в домейн индустрията. Освен това, новите наименования може би ще са много по-лесни за запомняне.
Тази идея, като всички нови идеи, има както поддръжници, така и много критици. Вероятно само времето ще покаже кои домейн имена ще се наложат. Явно Шотландия е направила своя избор, който без съмнение е доста напредничав.
Да не забравяме, че световната организация – Internet Corporation for Assigned Names скоро разреши домейн имената да се изписват и на кирилица. Дали скоро и България ще се възползва от това, както вече е направила Шотландия?

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment