Определяне на размера на честотните инвертори

Честотните инвертори започват да се превръщат в стандартна част от повечето електрически вериги, които имат нужда от контрол и преобразуване. Повечето от тези уреди са разработени така, че да позволяват лесна инсталация и работа. Все пак от гледна точка на процесите и устройствата им са доста сложни. Те имат сложен софтуер и хардуер. Работата на честотните инвертори може да се подобри значително, ако потребителите знаят някои основни неща за теорията, терминологията, както и опциите на интерфейса.

 

Определяне на размера на честотните инвертори

Има специални изисквания, които трябва да бъдат спазени, когато става дума избор на честотни инвертори за конкретна електрическа верига. Потребителите трябва да предвидят няколко различни вида обстоятелства, както и да направят някои изчисления. На първо място, трябва да се отбележи, че честотните конвертори трябва да са поне 2 два пъти по-големи от амперите за пълно зареждане на мотора. Така те ще са в състояние да се справят с нужното голямо количество ток, което се изразходва при включването на мотора. Да вземем за пример типичен мотор, който има 20 конски сили мощност, ефективността му е оценена на 49 ампера при пълно натоварване от 220 волта. Най-малко 98 ампера са необходими за оразмеряване на честотния преобразувател за стартиране. Повечето честотни преобразуватели ограничават тока на изхода до 150% от пълното натоварване в ампери. Причината за това е, че въртящият момент и токът не са пропорционални над 150% въртящ момент.

 

Типичните мотори, които работят при 20 конски сили, няма да работят добре с честотни инвертори, които са оценени на 1,5 пъти над пълното натоварване. При тези изчисления честотните инвертори са 74 ампера, което не е достатъчно за прилагането на уреда във веригата. Типичните честотни конвертори, които имат мощност от 30 конски сили, имат преобразувател, оценен на 108 ампера при 220 волта. Минималната честота на инвертора ще бъде от 30 конски сили. Но все пак повечето специалисти, които работят в тази област, биха препоръчали честотни инвертори, които имат мощност от 40 конски сили.

 

Алтернативни методи за определяне на честотата

Естествено, има и алтернативни методи, които се използват, за да се определи честотата на инверторите. Те се използват основно от производителите на подобна техника. Някои от компаниите предпочитат да увеличат мотора вместо да използват метода, който описахме по-горе. Успешен метод за определяне на размера на честотните инвертори е да се умножи необходимата мощност по минималния капацитет на веригата. След това същата честота трябва да се умножи отново по 2,5, за да се позволи процесът на включване. Електрическите мотори, както и някои уреди, имат нужда от много висок заряд при включване. Обикновено разходът при работата им е два пъти по-малък. Това е консервативен метод за изчисляване на необходимите честотни инвертори, защото след като се направят изчисленията, те трябва да се съобразят с въртящият момент на електромоторите.

 

Програмиране на честотните инвертори

Честотните инвертори трябва да бъдат програмирани, за да могат да обработят изискванията на въртящия момент, както и моментът на забавяне при стартирането. Моментът на забавяне при стартирането ограничава потока на електричество и създава мек старт. Това явление не е препоръчително за моторите, които са натоварени. Честотните инвертори имат тази функция, която трябва да бъде изключена. Това ще осигури гладкото протичане на операцията.

Честотни инвертори можете да закупите и без да излизате от къщи, като влезете в интернет и разгледате специализираните онлайн магазини за електроника като vikiwat.com.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment