Може ли пицата да бъде считано за диетично ястие?

Като за начало е добре да дефинираме думата “диета”. Според тълковния речник, “диета” означава специален режим на хранене, съобразен със състоянието на организма. Това на практика дава право на всяко едно ястие да се нарича диетично ако разбира се, то е съобразено с начина на живот, който водим. В нашия случай ще дадем пример с човек, който води активен живот. Посещава три пъти седмично фитнес залата. Тича или практикува друг вид спорт веднъж седмично. Движи се максимално много и не се храни с мазни храни.

Е според вас дали може такъв персонаж, с профил на спортист, да посещава пицарии в София, или неговия си град, и да си похапва вкусна пица без да му се налага да се съобразява с килограмите. С други думи, диетична храна ли е пицата в такъв случай?

Като всяка храна, която е с висок процент на калоричност, пицата се класира в черния списък с храни отнасящи се до здравословния начин на живот. Но това не е съвсем вярно. На практика, единственото нещо, от което трябва да се притесняваме при правилно приготвена и съобразена с нуждите ни пица, е блатът. Но в кулинарията съществуват множество вратички, които да ни позволят бързо и лесно да се справим с проблема. Две от тях са като приготвяме пицата с много тънък блат така, че той вече да не бъде фактор или просто да използваме нискокалорични блатове за пица. Интернет ни предлага много примери за това.

Следващата важна точка са добавките. Какво ще стане ако пицата ни се състои от пилешко филе, зелена салата, авокадо, маслини, зехтин, малко люта чушка и сос от кисело мляко с черен пипер и сол. Е, можем да добавим и едно яйце по средата. Ще имаме един прекрасен обяд за шампиони. Калорична храна, но в същото време даваща много енергия. Не съдържа мазнини, а само протеин и въглехидрати, които са ни нужни, за да сме в тонус.

Последната точка, която ще превърне пицата в диетична храна, е времето на консумация. Активните от вас няма от какво да се притесняват ако консумират пица преди и до обяд. По този начин имаме достатъчно време пред нас да изгорим натрупалите се калории. Ако пък посещаваме залата преди вечеря, то пицата изядена по време на обяда ще ни даде доста качествена сила. Разбира се, това не означава да се тъпчем с пица всеки ден. Казвам само, че ако си позволяваме веднъж седмично да я прибавяме към менюто си и съобразяваме добавките и времето на консумация, то няма от какво да се притесняваме. По този начин пицата ще се превърне в незаменима част от нашата седмична диета.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment