Кога да приемам ел-карнитин според тренировъчния си график?

Л карнитин е хранителна добавка, която има много положителни ефекти върху здравето на човека, но също така е и една от любимите добавки на любителите на фитнеса и спорта. Основната роля на л карнитин при спортистите е да увеличи притока на енергия към мускулите, което от своя страна ще направи човека по-издръжлив при физическа тренировка. Освен по-дълго време във фитнеса, приемащият л карнитин ще може да понесе и по-голямо физическо натоварване, а това в края на краищата ще рефлектира в по-здрава, силна и добре развита мускулна маса. Освен това, самата хранителна добавка също стимулира изграждането на здрави и силни мускули.

Но как точно трябва да се приемаме ел-карнитин?

На въпроса как се пие л карнитин можем да посочим, че най-добрият момент от деня е след тренировка когато се храним. Ако например тренирате във фитнеса до 5 часа след обяд, а после вечеряте в 7, това е идеалният момент, в който да приемете от добавката. Тя може да се съчетае с вашата вечеря идеално, особено ако консумирате ястие богато на протеин или дори на въглехидрати. Така тялото ви ще може да получи максимално голям ефект от приема на хранителната добавка ел-карнитин.

Ако се питате защо между тренировката и вечерята сме оставили интервал от два часа, причината е много проста. Всички експерти ще ви посъветват настоятелно да избягвате обилно хранене след тежка тренировка, а 2 часа е минималното време, което трябва да почакате. Интервалът би могъл да бъде и 3 часа, без това да намали ефекта върху мускулите.

Ако приемате л карнитин с храната…

Хранителната добавка л карнитин може да се включи към всяко хранене през деня, независимо дали това е вашата закуска, обяд или пък вечеря. Винаги когато поемате достатъчно протеин или въглехидрати л карнитин може да намери място и приложение. Приет заедно с храната, ел карнитинът на практика не може да бъде разпознат от тялото като хранителна добавка и вие излъгвате организма си, че той е част от това, което си похапвате. резултатът е, че апетитът по този начин се регулира и няма да ядете толкова много, колкото бихте си похапнали иначе.

Ако приемате л карнитин на гладно…

Приемането на л карнитин на гладно се счита за неправилно от мнозина и според някои фитнес инструктори не е препоръчително. Въпреки това, ел-карнитинът е естествен продукт, който не съдържа абсолютно нищо вредно или опасно за организма. По тази причина, ако погледнем по-отблизо на нещата ще разберем, че твърденията, че това не е правилно са доста преувеличени. Разбира се, има и поддръжници на обратната теория, а именно, че л карнитин може да се приема на гледно преди тренировка или преди тичане например.

Мнозина твърдят, че така получават много повече енергия и така се стимулира повече развитието на мускулната тъкан на фона на топенето на мазнините. Ако приемете л карнитин преди тренировка, вие ще имате сили и енергия за една много дълга и натоварваща тренировка, така че това няма как да не се отрази добре на вашата форма.

Кой е всъщност най-верният начин за приемане на хранителната добавка ел-карнитин?

Най-доброто решение е да разпределите дневната си доза л карнитин на 3 или 4 равни порции през деня. Идеалното количество зависи от теглото и масата на всеки един човек по отделно, така че тук няма как да назовем точно цифра. Разделете необходимото количество за през целия ден, след което приемайте по една от получилите се порции приблизително около 30 минути преди хранене. Именно това е най-правилният и точен начин за приемане на ел-карнитин.

Ако приемате л карнитин едновременно с храната или когато нямате намерение да се храните скоро, хранителната добавка губи част от силата си, защото тя до голяма степен се изразява в това, че ако поемете малко количество л карнитин известно време преди хранене, то вашият апетит ще намалее за сметка на енергията, която ще се увеличи. От своя страна, тя ще се увеличи използвайки наличните мастни депа в организма. Именно поради тази причина точно това е правилният начин за приемане на ел-карнитин. Някои хора предпочитат да приемат полагащото им се количество на веднъж, но това е по-малко ефективният вариант.

Може ли л карнитин да се приема всеки ден?

Ел-карнитинът може да се приема всеки ден в разумни количества, но има твърдения, че ако не се правят периоди на почивка, в който временно да прекратявате приема на хранителната добавка, то тя може да спре да действа. Това не е напълно доказано, но има логика. Така например, хората които спазват диетичен хранителен режим с прием на по-малко калории много често забелязват, че в един момент спират да губят килограми, макар че продължават да поемат по-малко калории от необходимото.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment