Как могат да си набавят протеин вегетарианците?

Вегетарианската диета често поставя на сериозно изпитание възможностите на вегетарианците да си набавят необходимото количество протеин от храната и това е най-голямото препятствие, с което един вегетарианец трябва да се справи.

Причината е, че обикновено храните с най-високо съдържание на протеин са от животински произход. Тук спадат телешко и свинско месо, пилешки и пуешки гърди, дивеч, агнешко, яйца, извара, сирене, кашкавал, кисело и прясно мляко, риба и морски деликатеси и много други.

Както виждате, в списъка на най-протеиновите храни всичко е именно от животински произход и това автоматично поставя вегетарианците в ситуацията да трябва внимателно да обмислят всяко свое хранене така, че да не оставят своя организъм в лишение от нещо, което му е толкова необходимо.

Именно и това е причината, поради която за вегетарианците е много по-трудно да си съставят меню за седмицата. Все пак протеинът, който останалите хора набавят от животинските продукти, в края на краищата трябва да се набави от някъде.

Хранителни добавки…

Ако сте по-големи почитатели на фитнеса и здравословното хранене, освен чрез обогатяване на диетата, вие бихте могли да си набавите голямо количество протеин за мускулна маса и от хранителните добавки. Това ще даде на тялото ви голямо количество протеини, от които то толкова се нуждае.

Това не само ще попълни евентуалната липса на някои съставки, но и ще ви помогне да оформите мускулатурата си така, както ви се иска да изглеждате и то с много по-малко усилия. Важно е само да изберете качествен продукт с по-голяма чистота, който да ви зареди с всичко, от което се нуждаете.

Хранителни продукти…

Ако се придържате към вегетариански модел на хранене някои продукти трябва да заемат сериозно място във вашия хранителен режим. Ето кои са най-богатите на протеин продукти, за които трябва да помислите:

Киноа

Киноата е най-важното растение, което един вегетарианец трябва да познава. Тя е изключително богата на протеин и всъщност дори нещо повече – киноата е единственото познато до сега растение, което съдържа в себе си всички 20 аминокиселини, които изграждат протеините.

Количеството протеин в киноа е несравнимо с което и да било друго растение и ако сте решили да преминете на вегетарианска диета, най-добре всеки ден да хапвате по една купичка киноа за да сте сигурни, че ще си набавите всичко, от което тялото се нуждае.

Интересно е, че киноа се предлага в търговската мрежа не само като зърнена храна, но и като брашно, с което можете да си приготвите високо протеинови печива. Освен това, напоследък могат да се открият и някои видове спагети и макарони, които са приготвени от брашно от киноа.

Макар и извън темата за протеините, няма как да пропуснем да отбележим и това, че киноа съдържа и голямо количество омега-3 мастни киселини, които са незаменими и няма как да се набавят по друг начин, освен чрез храната и от които тялото се нуждае ежедневно в достатъчно количество.

Соя

Соята е една от най-богатите на протеин храни. Тя се числи към бобовите растения, към които спадат още боб, грах и леща, но соята е много по-богата на протеини дори от тях. Ето защо хората, които не консумират животински, продукти трябва да намерят начин да я включват в менюто си под формата на разнообразни ястия.

Соята може да се използва за различни супи и салати, от нея се приготвят различни сосове и дресинги, а към списъка на възможностите попада дори така нареченото соево месо, което на вкус и вид наподобява истинското месо, но всъщност е създадено от соя. Освен да си похапвате самата соя, не забравяйте и за възможността да пиете соево мляко.

Всъщност то не е истинско мляко, а ако не е овкусено вкусовите му качества не са особено прекрасни, но все пак се предлага овкусено с какао, ванилия и други подобни, което го прави наистина доста апетитно.

Боб, леща и грах…

Боб, леща и грах са бобови растения, които подобно на соята са много богати на протеин, макар че леко и отстъпват по количество протеини. Ако се питате коя от тези три храни да изберете, то лещата определено е фаворит.

Тя не само е изключително вкусна, но е и най-богатото на протеин бобово растения след соята и заема трето място ако включим и зърнената храна киноа.

След лещата почетно място заема боба, който от своя страна е 4 пъти по-богат на протеини от граха. Това обаче не означава, че трябва да подценяваме граха, защото той така или иначе попада сред най-богатите на протеин храни, които човечеството познава.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment