Как една пица може да бъде диетична

Нека преди да започнем тази статия да дадем ясно определение на думата “диетична”. Трябва за всички да е ясно, че тук говорим за правилен начин на комбиниране на продуктите с цел получаване на максимално здравословна храна. Не е добре да бъркаме определението с глад или лишаване. Напротив. Ще разгледаме въпросът с това до колко пицата може да бъде диетична храна, т.е. правилна за консумация, и как да постигнем подобен ефект. Статията ще бъде насочена главно в две направления: продукти, които да използваме и продукти, които да избягваме. След което ще можем да обобщим дали тази прекрасна храна би могла да послужи като заместител в диетичното ни меню.

Без значение дали приготвяме своята пица вкъщи или сме решили да излезем с приятели в някоя от любимите си пицарии в София, или друг град, то подобни съвети ще ви помогнат да се чувствате и живеете много по-здравословно. И то без да се лишавате от любимото си ястие. На първо място е добре да знаем, че основата на всяка една пица се състои от брашно. Само по себе си то спада към категорията на бавните въглехидрати. Това веднагически трябва да означава, че пицата е храна, която е добре да се консумира на обед или следобед, но не и вечер. Бавните въглехидрати, както самото им име подсказва, се разграждат бавно. Ако след изяждането на малка или голяма пица ние не сме активни, откъм движение, то тези въглехидрати се превръщат в мазнини. Но ако регистрираме активност, то те ще бъдат правилно усвоени и ние от какво да се притесняваме.

Втората важна точка тук са добавките за пица. Именно тях ще разделим на два вида: такива, които не са за предпочитане и тези, които са препоръчително.

Нека започнем с тези добавки, които се смятат за не толкова полезни при консумацията на италианския деликатес. Тук веднага можем да добавим бекон, топено сирене, кашкавал, люти чушки в големи количества и всякакви мазни салами от свински произход. Всичките тези добавки, с изключение на лютите чушки или сос, които вредят на язвата, допринасят за излишните калории в пицата. Ако искаме да я похапваме без да се притесняваме от затлъстяване и запушване на кръвоносни съдове, то добре е да ги избягваме.

Другият вид добавки са тези, които са за предпочитане. Разбира се, на първо място поставяме доматения сос, всякакви видове зеленчуци и плодове. На второ място бихме могли да назовем и класираме месата спрямо техните качества: риба, телешко, пилешко и патешко (в някои страни патешкото се използва като основна добавка за пицата). Ако успеем да комбинираме тези съставки в своята пица, то няма да има от какво да се притесняваме. Естествено, добре е да спазваме и правило първо – да не консумираме тежкият деликатес вечер или късно през нощта.

Ето, че вече няма защо да се страхувате за наднормено тегло, когато си похапвате пица. Просто внимавайте с добавките, които комбинирате, а също така, бъдете нащрек що се отнася до времето, в което я консумирате. Ако спазвате тези съвети, то едва ли ще имате проблеми. Е, движението винаги ще ви помогне не само с храносмилането на пицата, но и със здравословния начин на живот като цяло. Така че не го подценявайте.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment