КАК ДА СИ НАМЕРИМ РАБОТА В ЧУЖБИНА?

За да работят в чужбина искат да заминат над 1/3 от българите. Това показва ново проучване за желанието на българите да отидат да работят и живеят в чужбина. По проекта са участвали над 1500 наши сънародници – 61 на сто мъже и 39 на сто жени. По-малко от 40 % от запитаните са завършили висше образование, а 41 % имат средно специално образование.

Ако през изминалата година 25 процента от българите заявяват, че биха отишли да работят зад граница, през настоящата година те са 38 процента. Най-честита причини за желанието за емиграция са ниският стандарт на живот, високата безработица, несигурността на трудовия пазар, както и ниският стандарт на социалните услуги и здравеопазването. Като най-желани страни за емиграция от запитаните български граждани са Обединеното Кралство – 31 %, Германия – 24 %, Испания – 20 %, Гърция – 15 % и Италия 10 %.

Видно е, че много българи искат работа в чужбина, въпросът е, как да го направят? Най-известният вариант е да се обърнат към свои близки в дадена страна, които първоначално да им помогнат с намирането на работа и квартира. От гледна точка на човешките взаимоотношения, не винаги можем да се доверим на приятели зад граница, а друг път и те нямат възможността да ни помогнат.

Друг вариант е да рискуваш, събираш багажа, сменяваш валута и се качваш на самолета. Този вариант е доста труден, но не е невъзможен. Можеш да се опитваш преди да заминеш самостоятелно да си намериш работа, чрез Интернет, можем свободно да кандидатстваме за работа навсякъде по света. Ако не си изключителен специалист в дадена област, шансът да си намериш работа някъде в Европа да речем, докато все още си в България, е доста малък.

В последните години в България се появиха доста агенции за подбор на персонал, които изпращат българи на работа в чужбина. Опасенията на българите при работа с такива агенции, идват от това, до колко могат да им се доверят, защото за нашите стандарти цената на такава услуга не е никак ниска. Преди няколко години, масовите позиции за работа в чужбина предлагани от HR агенциите бяха от рода на работа на полето, работа в хотели и ресторанти и подобни ниско квалифицирани длъжности. Сега вече нещата се подобряват, има агенции които могат да предложат по-добре платени и по-престижни професии. Лекари, медицински сестри, компютърни специалисти, мениджъри са само част от предлаганите работни места.

Процесът на кандидатстване не е сложен, най-вече заради отварянето на Европейския трудов пазар, визи и разрешителни за работа не са нужни. Първата стъпка от кандидат гурбетчиите е да намерят агенция която да им помогне, да харесат подходяща за себе си позиция, да кандидатстват за нея. След това всичко нужно като информация за това което ще им бъде необходимо, като пари, документи и така нататък, ще им бъде предоставено от агенцията с която са решили да работят.

Работа в чужбина не е мисията невъзможна!

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment