Как да си набавим аминокиселини чрез диетата?

December 17, 2015 | Автор: | Публикувано в Диети и фитнес

Аминокиселините са основен градивен елемент от човешкото тяло. Макар че на науката са известни около 250 различни вида аминокиселини, от тях 20 имат основна роля в изграждането на белтъците, а останалите имат други различни функции.

Тези 20 вида се делят от своя страна на есенциални, полуесенциални и неесенциални. Всички те имат изключително голямо значение за здравето на човешкото тяло и за неговото правилно функциониране, но за 8 трябва да се отбележи, че не могат да бъдат синтезирани по какъвто и да било начин от човешкото тяло и единственият начин то да получи тези 8 жизнено важни аминокиселини е като си ги набави от храната.

Липсата на някоя от тези аминокиселини може да доведе до здравословни проблеми, дисбаланс и до намалено формиране на костна или мускулна тъкан например, но при по-продължителна липса това може да доведе до много сериозни здравословни състояния.

Кои са незаменимите аминокиселини? 

Осемте незаменими вида аминокиселини са метионин, левцин, лизин, фенилаланин, валин, треонин, триптофан и изолевцин. Единственият начин да ги поличим е като се стараем да консумираме достатъчно храни богати на незаменими (есенциални мастни киселини).

Кои храни са богати на есенциални (незаменими) мастни киселини? 

– Яйца

Яйцата са най-богатата на есенциални аминокиселини храна позната до сега. Учените твърдят, че яйцата не само съдържат всички необходими за човешкото тяло аминокиселини, но и нещо повече – те се съдържат в яйцата в голямо количество и с впечатляващо високо качество.

Месо

Месото, независимо дали е пилешко, пуешко, говеждо или свинско, съдържа големи количества качествен протеин. Това са храни, от които можете да си набавите цялото ви нужно количество аминокиселини, като разбира се трябва да избирате продукти, в които има по-малко или дори да няма мазнина, тъй като мазнините в месото могат да ви навредят по други начини. Консумирайки мазно месо, заедно с аминокиселините можете да поемете и голямо количество мазнина, което не е добре за артериите.

Извара

Изварата често се описва от диетолозите като най-добия източник на протеин, макар че ние искаме да запазим това място за яйцата. И все пак изварата съдържа всички незаменими (есенциални) аминокиселини, които могат да се набавят единствено от храната. Консумирайки извара, ние приемаме една изключително чиста и качествена храна, която може да захрани костите, тъканите и мускулите с протеин и да ни направи здрави, силни, стегнати и в бонус да повлияе емоционалното ни състояние.

Соя

Соята се счита за рядък случай, в който растение може да ви зареди с всички незаменими аминокиселини едновременно. Обикновено това не е типично за продуктите от растителен произход, така че за вегетарианците, а и за всички други, соята е от изключително значение.

Киноа

Киноата е задължителна за всички хора, които се придържат към по-вегетариански начин на хранене, защото тя е изключително богата на незаменими аминокиселини, като в нея се съдържат в комплект всички от тях. Киноата се счита за една от най-пълноценните храни като цяло и може да се консумира често и без ограничения.

– Морска храна

Морската храна и рибата съдържат доста голямо количество аминокиселини. Макар че в това отношение рибата отстъпва леко на яйцата и изварата, все пак тя съдържа и голямо количество омега-3 мастни киселини, което поемаме чрез рибеното масло. То от своя страна е една от най-полезните мазнини, което прави рибата много ценен продукт за нашия хранителен режим.

Оставете своя коментар

Трябва да влезете в сайта за да оставите своя коментар.