Как да си набавим аминокиселини чрез диетата?

Аминокиселините са основен градивен елемент от човешкото тяло. Макар че на науката са известни около 250 различни вида аминокиселини, от тях 20 имат основна роля в изграждането на белтъците, а останалите имат други различни функции.

Тези 20 вида се делят от своя страна на есенциални, полуесенциални и неесенциални. Всички те имат изключително голямо значение за здравето на човешкото тяло и за неговото правилно функциониране, но за 8 трябва да се отбележи, че не могат да бъдат синтезирани по какъвто и да било начин от човешкото тяло и единственият начин то да получи тези 8 жизнено важни аминокиселини е като си ги набави от храната.

Липсата на някоя от тези аминокиселини може да доведе до здравословни проблеми, дисбаланс и до намалено формиране на костна или мускулна тъкан например, но при по-продължителна липса това може да доведе до много сериозни здравословни състояния.

Кои са незаменимите аминокиселини? 

Осемте незаменими вида аминокиселини са метионин, левцин, лизин, фенилаланин, валин, треонин, триптофан и изолевцин. Единственият начин да ги поличим е като се стараем да консумираме достатъчно храни богати на незаменими (есенциални мастни киселини).

Кои храни са богати на есенциални (незаменими) мастни киселини? 

– Яйца

Яйцата са най-богатата на есенциални аминокиселини храна позната до сега. Учените твърдят, че яйцата не само съдържат всички необходими за човешкото тяло аминокиселини, но и нещо повече – те се съдържат в яйцата в голямо количество и с впечатляващо високо качество.

Месо

Месото, независимо дали е пилешко, пуешко, говеждо или свинско, съдържа големи количества качествен протеин. Това са храни, от които можете да си набавите цялото ви нужно количество аминокиселини, като разбира се трябва да избирате продукти, в които има по-малко или дори да няма мазнина, тъй като мазнините в месото могат да ви навредят по други начини. Консумирайки мазно месо, заедно с аминокиселините можете да поемете и голямо количество мазнина, което не е добре за артериите.

Извара

Изварата често се описва от диетолозите като най-добия източник на протеин, макар че ние искаме да запазим това място за яйцата. И все пак изварата съдържа всички незаменими (есенциални) аминокиселини, които могат да се набавят единствено от храната. Консумирайки извара, ние приемаме една изключително чиста и качествена храна, която може да захрани костите, тъканите и мускулите с протеин и да ни направи здрави, силни, стегнати и в бонус да повлияе емоционалното ни състояние.

Соя

Соята се счита за рядък случай, в който растение може да ви зареди с всички незаменими аминокиселини едновременно. Обикновено това не е типично за продуктите от растителен произход, така че за вегетарианците, а и за всички други, соята е от изключително значение.

Киноа

Киноата е задължителна за всички хора, които се придържат към по-вегетариански начин на хранене, защото тя е изключително богата на незаменими аминокиселини, като в нея се съдържат в комплект всички от тях. Киноата се счита за една от най-пълноценните храни като цяло и може да се консумира често и без ограничения.

– Морска храна

Морската храна и рибата съдържат доста голямо количество аминокиселини. Макар че в това отношение рибата отстъпва леко на яйцата и изварата, все пак тя съдържа и голямо количество омега-3 мастни киселини, което поемаме чрез рибеното масло. То от своя страна е една от най-полезните мазнини, което прави рибата много ценен продукт за нашия хранителен режим.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment