Италианската кухня – много повече от спагети и пица

italianskata-kuhniaИталианската кухня е една от най-интересните, но и най-добрите в света. Различното при нея е, че тя е разделена на райони, а всеки един от тях се отличава със своите специалитети. Специфична черта на италианската кухня е и да се готви според сезона и да се използват свежите продукти, които той предлага.

Спагетите, пицата и различните видове паста съвсем не са всичко, което Италия може да ни предложи. Разнообразието и свежестта са основни характеристики на италианското готварство. Освен тестените продукти, италианците залагат и на пресните риби, зеленчуци и месо. Телешкото присъства в голяма част от кулинарните рецепти и се приготвя по най-различни начини. Пилешкото месо също е на почит в Италия. Всеизвестен факт е, че италианците обичат да си доставят удоволствие, а храната допринася много за това. Те много добре знаят кога и какво да добавят в едно ястие и никога нищо не е в повече.

Фазаните и пъдпъдъците са най-често използвани в италианската кухня, когато става въпрос за дивечово месо.

Рибните специалитети са основна част от характерната за Италия кухня. В това число влизат не само различните видове риба, но и всички морски дарове – октопод, омари, калмари, сепии, стриди, скариди и т.н.

Ризотото е друга емблема на италианската кухня. Оризът със зеленчуци или месо е сред най-често приготвяните ястия от италианците. Рядко се спазват определени рецепти, по-скоро импровизират с подправките, зеленчуците и вида месо.

Кулинарията на италианците се свързва до голяма степен и със супите. Минестроне е една от най-известните италиански супи. Тя се отличава с гъстата си консистенция и разнообразието от зеленчуци.

Зеленчуците безспорно са на почит в Италия и присъстват в почти всяко ястие. Най-често използваните са: аспержи, патладжани, домати, ангинари и т.н.

Подправките са пряко свързани с премерения италиански вкус. Използват се най-вече такива като салвия, мащерка, розмарин, риган, мента, босилек, градински чай и магданоз.

Сирената също са част от италианската култура. Най-разпространени и най-обичани са рикота, горгонзола, моцарела, маскарпоне и пармезан (пармиджано).

Месата в Италия често се обработват под формата на колбаси – Чоризо, Прошуто, Пиперони, Наполитано, Фелино, Кулатело, Вентричина и други.

Джелатото е световноизвестният италиански сладолед, който се приготвя от пресни плодове, а те са на почит в страната.

Сосовете са много предпочитани в италианската кухня. Почти във всички кулинарни рецепти присъства някакъв сос, а най-известните са: Песто, Болонезе, Миланезе, Карбонара, Сицилиана,Куатро Формаджи, Фрути ди Маре, Маринара и други.

Пастата се произвежда в най-различни форми и присъства в рецептите с най-различни сосове. Малка част от огромното разнообразие от макаронени изделия, които Италия предлага са: спагети, талиатели, фетучини, равиоли, пенне, лингуини, канелони, тортелини, фусили, ригатоне и други.

Италианската пица е известна в цял свят. Отново разнообразието от рецепти и продукти е огромно.

Неизменна част от ежедневието на всеки италианец е кафето. Еспресото се счита за едно от най-добрите кафета в света, освен това е и основа за различни други топли напитки като капучино, макиато, мокачино, лате, мока и други.

Италия е световно признат производител на вино. Съществуват повече от 900 различни вина, които са с над 240 различни наименования за произход, свързани с географските им райони.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment