Главният готвач – или как да станем баш майстора в кухнята

Да станеш майстор готвач обикновено включва комбинация от училищно образование и обучение на работното място. Професионалната кулинарна кариера може да започне с трудни, дълги часове, включително и до късно вечер, през почивни и празнични дни, в зависимост от обекта, в който се работи. Преди извървяването на тази кариера, от решаващо значение е желанието за развитие в тази сфера и чувството за удовлетвореност от добре свършената работа, което обикновено се придава от чрез доволните клиенти и пълни маси в ресторанта.

Главният готвачът приготвя храна и управлява кухнята, отговорност, която включва обучението на персонала, който помага в готвенето, и следенето на инвентара и наличностите. Готвачите могат да си намерят работа в различни среди, включително ресторанти, заведения, малки частни хотели и други места, които предлагат услугата храна. Графикът на готвача често изисква и може да включва ставане рано сутрин и оставане до късно вечер, когато хората ядат закуска и когато вечерят. В почивните и празничните дни смените не са нищо необикновено и в повечето заведения те се оказват най-работните за кухненския персонал. Главните готвачи обикновено работят с по-бързо темпо от свойте помощници, тъй като храна трябва да се приготвя скоростно и вкусно, а и трябва да е с удачен външен вид. Готвачите трябва да се научат на многофункционалност, като това трябва да е част от тяхното обучение.

Освен, че трябва да са достатъчно креативни, за да разработват първокласни менюта, готвачите трябва да имат ловкостта да приготвят храни с подходящи техники и инструменти – не самос нож и ренде, но и с целия набор от инструменти в една кухня. Главният обаче се нуждае също така и от бизнес умения, за да може ефективно да управлява кухнята, да му излизат сметките и да показва лидерски умения за мотивиране на кухненския персонал. Уменията за управление на времето също са важни, защото клиентите трябва да получат своите ястия бързо, дори когато всички места в ресторанта са заети.

Дали все пак формалното образование е абсолютно необходимо за да се постигне успех като професионален готвач? Не, но това е обикновено необходимо за да се пробие в средите на по-уважаваните заведения. Има два начина за постигане на професионално обучение: професионални гимназии и специализирани средни училища и центрове за професионално обучение на възрастни. Професионалните училища и гимназии обикновено предлагат курсове по основните методи на готвене, печене, обработка на храната, методи за санитарна поддръжка и т.н. ЦПО-тата предлагат програми, които могат да продължат няколко седмици до една година или по-дълго, и обикновено издават сертификати за завършване по професия готвач.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment