Дизайн на лого в 5 успешни стъпки

November 4, 2016 | Автор: | Публикувано в Бизнес и финанси, Маркетинг, Услуги

Дизайн на лого безспорно е необходим на всяка една фирма, била тя малка, голяма или средна да речем. По този въпрос, въпреки че спорове все още съществуват, по-голямата част от компаниите осъзнаха трайно, колко важно е и може да бъде едно лого за тях. Именно поради тази голяма важност дизайнерите на лого не бива с лека ръка да създават лога за фирми, само и единствено защото те са идентификатор. Като един истински идентификатор или по просто казано визитка, или лице – логото трябва да съвместява в себе си и определени принципи на дизайна. Именно спазването на тези принципи и донякъде пречупването им през уникалната призма на всеки един лого дизайнер, логото може да бъде освен идентификатор и нещо много повече, каквото се изисква и от него – да бъде лице натоварено със смислов характер, чрез визуално възприятие на подсъзнателно ниво.

5-те успешни стъпки или принципи за дизайн на лого!

  1. Сходство – когато дизайнера застане пред белия лист, както писателя застава, трябва предварително много добре да е изяснил определена цел и идея в главата си. За да стане това обаче е нужно да се разчита не само на уникалното мислене, идейност и иновативност, но и на доброто информационно проучване. Ако дизайнера добре разучи естеството на работа в самата фирма възложила му логото, добре се запознае с нейния бизнес изцяло, види поведението на клиентите й и как тези клиенти могат да бъдат привлечени – може да види и идеята за готовото лого в главата си, за да я изрази на листа, чрез изразните средства на изкуството наречено дизайн! По този начин стъпка сходство, бива изпълнена.
  2. Опростеност – навярно няма дизайнер на лога, който много добре да не знае, че логото е граничещо със знак и символ. То по своята същност с много малко изразни средства, но мощни трябва да каже много! Затова, колкото по-опростено и изчистено е логото, толкова е по-разбираемо и запомнящо се.
  3. Ефектност и запомнящ се дизайн – опростеността неминуемо води до запомняне на логото. Чистите линии, ясните цветове и форми, както и четливия текст са едната страна на медала обаче, другата е ефекта на изненадата. Той много майсторски и тънко може да превърне логото създадено от дизайнера, в уникален знак помнещ се десетилетия на ред.  Затова опростеността по своята същност не означава „простота“, а трябва да се запаметява!
  4. Гъвкавост – неминуемо изображение или текст от ранга на логото трябва да притежава гъвкавост. Това се налага с оглед на широката гама от места, размери и форми, под които едно лого присъства за един бизнес. От малките визитки, до големите винили и билбордове, като се премине през онлайн презентации и още много неща. Затова, ако логото не е гъвкаво, то не е нито практично, нито полезно.
  5. Трайност – един дизайн на лого направен добре, никога не остарява. Независимо дали сега или след 50 години, той винаги е актуален и има какво да каже и покаже. Затова единствено трайните лога са добре направените лога.

Оставете своя коментар

Трябва да влезете в сайта за да оставите своя коментар.