3 мита, които пречат на хората да учат различни езици

Има изобилие от митове за езиково обучение, особено за хора, които говорят различни езици. Ако сте запознати до известен смисъл с романтичния образ на полиглота, то навярно за вас той изглежда така: Полиглотът е безгрижен гений с перфектна памет, които, без никакви социални задължения или финансови ограничения, пътува по света с една раница и безкраен запас на самолетни билети, без усилие среща нови приятели и винаги е изправен пред безкрайни приключения на хоризонта.

Вярно е, че  някои  полиглоти имат някои общи неща с романтичен образ на полиглота. За съжаление, тези качества често са преувеличени. Това се дължи на най-интересните аспекти на всички полиглоти, които като магическа серум, могат да отведат събеседника на другия край на света.

Митичната и романтична визия на полиглота е идеал за всеки записал курсове по френски. Това обаче може да се създаде чувството, че никога няма да достигнете до идеала.

Какво реално представлява полиглота и може ли всеки да бъде такъв:

Полиглотът е надарен по природа с тази дарба – идеята, че полиглоти имат уникален талант и е “гений” може да се дължи на два аспекта или той притежава психичен подарък, или само генетично предразположен към езиците.

Истината е, че полиглотите не са по-уникални и генетично надарени хора, които умеят да изучават чужди езици. Това може да го направи всеки друг. Единствената разлика е, че те са поели ангажимент да предприеме необходимите действия, за да научат чужд език и се сблъскват със своите страхове при говорене и правене на грешки, като всеки обикновен човек.

Изучаването на езици е умение, така че ако за първия път, когато се опитате да развиете такова умение, то може да се окаже истинско предизвикателство. Изговарянето на чужди думи и изрази е като възпроизвеждане на музика или карането на ски. Всеки път, когато се работи върху уменията, те ще се подобряват и ще става по-лесно.

Полиглотът има невероятни спомени

Когато някой може да говори на 3, 4 или дори десет различни езици, много хора предполагат, че той има фотографска памет или е в състояние да съхранява хиляди бита информация в мозъка си на воля. Дали обаче за учене хиляди и хиляди думи, трябва да се изисква специално умение или талант?! Оказва се, че не е задължително. Вярно е, че опита да запомни всичко,  използвайки стандартен механичното запаметяване – повтаряне на едно и също нещо отново и отново, с надеждата, че се получава, мозъкът може да „заседне“. Правилната тактика е да предавана от учителите по чужди езици. Техните техники с памет, съветват да се вземе под внимание лексика, а след това на мистиката на силна памет се разсейва.

Полиглотите имат повече свободно време, отколкото “нормалните“ хора

От едната страна на този мит залага на идеята, че полиглотите са готови да се откажат от всички приятни дейности в живота си – да прекарват време с приятелите и семейството си, да гледат филм, или спортуват – да отговарят на обширни изисквания на времето и да докажат, че ученето на език изисква такова.

Истината е, че учене на език, не означава отказ от нещата, които обичате. Полиглотът използва своето време и енергия в областта на интелигентните начини да акцентира върху свободните моменти. Така той често прекарва това време в усъвършенстване на английски език.

Разбира се, полиглотите са като всеки, които има други интереси и хобита, така че не прекарват всяка свободна минута погълнат от флашкарти и учебници. Вместо това той е състояние да разработи ефективни начини за използване на времето си.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment