Кой втори език да изучаваме ние или нашите деца?

Много често в езиков център Deutsch korrekt ми е и задаван този въпрос, но единственият еднозначен отговор, който мога да дам, е че е задължително в днешно време да владеем и поне втори чужд език. Но кой да бъде той е въпрос на много лични цели, предпочитания и нагласи. Някои насоки и въпроси биха Ви били полезни, сами да си отговорите на този въпрос.

В днешно време повечето млади хора са учили английски в училище, но желаят да изучават и втори чужд език. Особено в началото на годината всички сме амбицирани и мотивирани да осъществим отдавна желани, но отлагани във времето намерения, свързани често с образователни цели.

Изборът на втори чужд език е доста труден, защото трябва да се съчетаят както нашите желания и предпочитания, така и практическата страна на нещата.

Ето и въпросите, които биха Ви дали насоката в избора Ви на втори чужд език.

  1. Каква е Вашата цел?

Не бива да забравяме, че изучаването на чужд език е свързан с инвестиция, както на финанси, но най-вече на време и енергия. Затова трябва и да си струва усилията, за да сме достатъчно мотивирани в начинанието си.

Така че е добре, да се запитате, кои езици биха Ви били полезни в професионален план. Фирмата, в която работите, сътрудничи ли си с партньори от други държави или обслужва чуждестранни клиенти? Ако е така, ще е полезно да учите някой от тези езици.

  • Ако в професионален план не намирате насоки, може да се запитате, с кои езици най-често влизате в контакт. Ако живеете на границата с друга държава, винаги е практично да знаете нейния език. Колкото по-близък до ежедневието Ви е езикът, който искате да изучавате, толкова по-бързо ще напредвате в него.

Може би имате приятел или познат от чужбина, с когото по принцип общувате на английски, но той сигурно би се зарадвал много да говорите майчиния му език, комуникацията Ви би била доста по-пълноценна тогава, а и имате предимството веднага да имате частен учител или поне партньор за говорене в негово лице.

  • Мотивация и пак мотивация.

Ако възнамерявате сами да се обучавате е много важно от самото начало да сте наясно, дали сте достатъчно мотивиран, редовно и постоянно да се занимавате с този чужд език.

  • Къде ходите на почивка?

Ако често прекарвате ваканциите си в дадена страна, разбира се, че изборът би паднал най-естествено на езика на тази страна. Но дори и да става дума за еднократно пътуване, винаги е полезно да поназнайвате някои основни фрази и изрази. А после на място ще имате възможност да решите, дали искате да се занимавате с този език и за в бъдеще или ще си остане само за почивката.

Преди да започнете обучението си при нас, ние задължително обсъждаме именно въпросите, свързани с Вашите цели и мотивация. Това значително определя метода и обхвата на обучителния процес.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment