12 тактики да ускорим обмяната на веществата

В телата ни протичат едновременно два взаимосвързани процеса. Те са свързани с изразходване и възстановяване на енергията за сметка на храносмилането. Някои хора обаче са предразположени да задържат повече от калориите и по този начин да натрупват излишни килограми.

Ето и някои съвети, които специалисти от различни области дават, по отношение обмяната на веществата и справяне с проблема диета за отслабване – нефункционираща:

 1. Пет хранения на ден с малки порции – за да преработи храната, организмът изразходва 10% от калориите. Ето, защо е важно да не лишаваме организма от храна, а да подаваме по малко, но на често. Това стимулира обмяната на веществата в тялото и благоприятства успешните диети за отслабване.
 2. Спорт – установено е, че в следобедните часове спорта спомага обмяната на веществата по-усилено и действа за изгарянето на калории дори след заспиване. Краят на тренировката обаче не бива да е по-малко от 3 часа преди съня.
 3. Антицелулитен масаж – по време на масаж до главните окончания в мозъка достигат сигнали, които покачват телесната температура на тялото и засилват притока на кръв към масажираните клетки.
 4. Здрав сън – пълноценната почивка обновява мозъчните клетки и спомага хормона на растежа, ускорява метаболизма и всички диети за отслабване.
 5. Слънчева светлина – слънцето гали с лъчите си и така увеличава жизнените ни сили, а витамин Д в тях усилва обмяната на веществата.
 6. Вода – недостатъчните количества вода в тялото, карат организма да заделя запаси. Дехидратацията на организма води до излишни килограми, вместо горене на мазнини. Пиенето на вода помага за изхвърляне на вредните токсини и забързване метаболитните процеси.
 7. По-малко стрес – силното нервно напрежение освобождава мастни киселини, които се преразпределят в кръвоносната система и се натрупват като мазнини.
 8. Аромотерапия – етеричните масла облекчават болките в мускули и стави, разширяват кръвоносните съдове и подобряват кръвообращението, засилват метаболизма.
 9. Повече мускулна маса – колкото повече са мускулите в тялото, толкова повече енергия се разходва и повече ефективност за диети за отслабване.
 10. Белтъчини – организмът се нуждае много повече от тях, отколкото от преработка на въглехидрати и мазнини. Американските диетолози установили, че усвояването на белтъчините активизира двойно повече отделяне на енергия и горене на калории.
 11. Контрастни душове – методът, при които се редуват горещи и студени душове засилват кръвообращението и обмяната на веществата. Винаги душът трябва да се завършва със студено обливане. Може да се редуват душове от 34 към 20 градуса температура на водата.
 12. Сексът – удовлетворяващият сексуален живот има не само психологичен, но и физиологичен смисъл. По време на оргазъм кръвта се насища усилено с кислород, а това подобрява храненията на тъканите и стимулира метаболитните процеси.
Директория за статии Blogomania.org
Add a comment