Хлебарката – домашен любимец!

В света има около 4000 вида хлебарки. Като изключим четирите вида познати у нас, хлебарките не са всеядни и всъщност са доста капризни на храна и условия на живот. Това е и една от причините да са разпространени като домашни любимци, а не като инсекти. По-малко от 1% от хлебарките са инсекти. Останалите 99% и повече могат да оцелеят само като домашни любимци вътре в дома.

За правилното отглеждане на екзотичните домашни любимци има издадени книги със съвети за всеки вид. В тях е описано подробно с какво могат и с какво не трябва да се хранят тези хлебарки и в какви условия трябва да живеят, за да оцелеят в домашна среда. Подробно е описан видът на терариумът (инсектариум), в който трябва да се отглеждат, и предпазните средства, тъй като хлебарките са със специфични изисквания. Също така различните видове хлебарки не се хранят с една и съща храна. Както беше отбелязано изискват грижи, за да оцелеят, но те са много лесни и дори тези хлебарки са по-евтини домашни любимци от много други. Някои хора отглеждат хлебарката, за да я използват за храна на някое влечуго, друг техен домашен любимец. Ако не сте ги взели за храна на друго животно, хлебарките могат да бъдат Ваш приятел около 5 години, при правилна диета и жизнена среда. За някои от тези видове и техни специфични особености може да прочетете в други наши статии.

За съжаление “домашните” хлебарки, които сами идват в дома ни, са много по-некапризни и, макар че живеят по-кратко, са много по-бързо възпроизвеждащи се и по-издръжливи. В някои домове познатите у нас хлебарки – немска хлебарка, ориенталска хлебарка, американска хлебарка и кафяво-ивичеста хлебарка – се настаняват като неканен домашен любимец и навременното вземане на мерки срещи тях с помощтта на ссвободно продавани препарати, а най-добре използването на професионални фирми за ДДД, е най-доброто решение, ако не желаем за дълго да съжителстваме с хлебарките. Важно е да знаете, че ,ако не виждате хлебарка да се разхожда в дома или офиса, не означава, че са изчезнали. Някъде в скривалищата на хлебарките има яйца, които трябва да станат ходещи хлебарки, за да могат да бъдат убити. Отровите, с които третираме жилището си или офиса, не засягат яйцата, защото кората им ги предпазва. Затова е толкова важна профилактиката, за да се отървем от неканеният домашен любимец. Новоразвитите хлебарки трябва да бъдат третирани преди да снесат своите яйца и затова повечето фирми предлагат към цена или препоръчват повторно третиране след определен период, между 2 и 4 седмици, което е времето за излюпване и появяване на новото поколение хлебарки.

Затова, ако не желаете хлебарка за домашен любимец, взимайте мерки, дори и да не виждате тези насекоми, те може да се крият в някоя дупка. Могат да дойдат почти от всякъде и поради тази причина е важно да се третира не само един апартамент или офис, а цялата сграда. В такива случай е най-подходяща професионалната намеса.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment