Как да следим какво пишат в Google другите за фирмата ни?

По-напред в резултатите от търсенето, обаче…

Днес, когато търсим информация или отговори онлайн – винаги се допитваме до Google.

Когато става дума за нашата фирма и бизнес – стараем се нашият сайт да е на по-добри позиции в резултатите от търсенето, за да бъде открит от повече наши клиенти.

От гледна точка на самите клиенти има два варианта:

  1. Да открият първо информация за нас в Google
  2. Да открият първо информация за конкурентите ни

Естествено, би било отлично, ако първо открият информация за нашата фирма, а не за конкуренцията, НО! Сигурни ли сте, че тази информация ви представя в най-добрата светлина? Ами ако тя идва от блог, форум или социални мрежи, където недоволен ваш клиент сипе негативни коментари по отношение на бранда, продукта или услугата ви?

Управление на онлайн репутацията? Още един разход?

Често фирмите правят грешката да се сетят, че им е нужно управление на репутацията в Интернет, едва след като тази репутация е влошена. Тогава т.нар. ORM (online reputation management) е по-скъп и по-времеемък, защото вече се е случила кризата, от която имиджа на бранда страда.

В тази връзка управлението на интернет репутацията е, най-общо казано, два вида:

  • Закъсняло – като описаното малко по-горе
  • Превантивно – което означава постоянен мониторин и анализ на всичко, което другите пишат за вашата фирма и Google поставя в резултатите от търсенето (т.нар. SERP – search engine results page)

Кой какво пише за фирмата ми?

Google предоставят много лесен за използване и напълно безплатен онлайн инструмент, с който може да отговорите на този въпрос и успешно да осъществявате мониторинг на онлайн репутацията си.

Това е инструментът Google Alerts (кликнете тук за да го посетите)

Ще видите няколко полета, които имат следната функционалност:

  • Заявка за търсене– тук напишете думата, по която хората биха търсили информация за фирмата, продукта или услугата Ви. Ето няколко предложения, с които да попълните полето (използвайте всичките!):
    • името на фирмата ви на кирилица и латиница
    • името на фирмите на конкуренцията ви на кирилица и латиница
    • въпроси, по които клиентите ви биха попитали, и които са свързани с продукта, услугата или бранда ви. Например “добре ли пере пералня Ariston Hotpoint” или “препоръка за ключар във Варна”
    • името на продуктите и/или услугите, които продавате
    • домейн името, изписано по всички възможни начини: www.ivosiliev.com, ivosiliev, ivo siliev com, ivo s iliev, ivosiliev.com
    • всички “WH” въпроси – как, къде, кога, какво, кой(с кой, с кого), кое, защо
    • фирмения слоган или важни заглавия, записани в кавички (когато записвате фразите в кавички, Google търси само резултати, съдържащи цялата фраза, а не отделни фрагменти от нея)
    • име на продукт или услуга с годината отзад, например “якета 2012” или “мъжки джинси 2013”. Както и по времеви периоди: “рокли есен 2012” или “анцунзи лято 2013”
    • … и всякакви други думи и фрази, които са важни за репутацията ви според вас самите
  • Тип резултат  – тук имате опции в какви типове сайтове и съдържание да се търсят резултати – дали само в блогове, или само във видеоклипове, или във всички. Опцията “всички” е препоръчителна тук
  • Честота – “При случване” е може би удачен вариант, но ако нямате много време – опитайте с “Веднъж седмично”
  • Колко – само най-добрите резултати означава да получавате сигнали само за тези резултати, които са на първа страница от резултатите на Google. Може би в повечето случаи това е по-добрата опция и е по-лесна за преглед, но ако не искате да става късно – по-добре ползвайте “Всички резултати” за да имате пълен контрол и да оправяте проблемите в зародиш, преди да е станала криза
  • Доставка – можете да изберете е-мейла си или RSS Feed(“Емисия”). С мейлите има забавяния, поне по мои наблюдения, затова по-добре според мен е RSS-а, най-малкото, защото можете да го гледате лесно и от мобилния си телефон.

След като запишете съответния сигнал, той ще стане част от ваш архив сигнали, достъпни само за вас – от архива можете да променяте настройките им по всяко време.

Не чакайте да стане късно, а мислете превантивно за онлайн репутацията си – нещо много важно в днешната онлайн среда!

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment