Започване на бизнес в България

Темата за започването на бизнес в България е доста актуална през последните години и като че ли пълна с доста негативизми. Може би причината е в икономическата криза, но може би по-скоро се корени в общото икономическо състояние на страната ни.

Засягайки тази тема, трябва да започнем с отговор на основния въпрос а именно: Да започна ли собствен бизнес или да съм просто наемем работник?

Разбира се, за да може човек да си отговори на този въпрос трябва да сложи плюсовете и минусите на кантара. Погледнато реално и едните и другите не са малко, но изглежда всичко опира до характера на човека, неговата представа за собствения му живот и целите, които иска да постигне в него.

При всички случаи обаче, за да започне човек бизнес и да регистрира собствена фирма, той трябва да бъде поне малко оптимист по природа. За съжаление обаче у българина се е наслоил негативизъм и песимизъм през последните десетилетия, който в много случаи го кара да избере, според него, по-сигурния начин на живот. Основна причина за това, както всеки би се досетил, е лошата икономическа ситуация през годините на прехода.

Друг проблем в българската ни действителност е желанието на българина да си гледа спокойствието. Това, струва ми се, е една доста характерна българска черта, която е силно деструктивна. Уви спокойствие в бизнеса няма, затова и не са много българите, които предприемат стъпката към собствен бизнес, собствена фирма и независимост. Дори и да я предприемат малцина успяват да изградят бизнес и да извървят пътя от регистрация на фирма до успешна компания.

Регистрация на фирма

Всеки позитивно мислещ човек, решил се да започне собствен бизнес и да направи първата крачка към своята независимост, трябва да си направи регистрация на фирма. Това е първата стъпка, при която е от критично значение да мине безпроблемно. Евентуален отказ на регистрация ще подейства пагубно на и без това разклатеното самочувствие и оптимизъм на българина. Затова най-доброто решение е да се обърнете към юристи специализирали се във фирменото право, които ще регистрират фирмата Ви без риск от проблеми.

Още по темата ще пишем скоро в отделен пост, но като цяло този можем да го обобщим с едно изречение: Проблеми с регистрацията на фирма, започването и развиването на бизнес в България се коренят основно в българския манталитет и липсата на самочувствие и вяра в собствените възможности предизвикана от действителността през годините на прехода.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment