Запушване на ухото с ушна кал

Ушната кал (церумен) е полезен и естествен агент на защитната система на организма. Тя предпазва ушния канал като задържа мръсотията и забавя растежа на бактериите. Понякога ухото отделя твърде много ушна кал, която блокира ушния канал, причинява болки, усещане за запушване на засегнатото ухо или шум в ушите (тинитус).

Запушване на ухото

Запушването на ухото настъпва, когато ушната кал се натрупа в ухото и се втвърди дотолкова, че става невъзможно да се отмие естествено. Запушването с ушната кал може да доведе до постепенна загуба на слуха вследствие на натрупването.

Ако имате признаци и симптоми на запушване с ушна кал, поискайте съвет от вашия лекар. Ако в тъпанчетата няма дренаж или перфорация, тези мерки ще ви помогнат да се избавите от излишната ушна кал, която блокира ушния канал:

  • Омекотете ушната кал с няколко капки бебешко олио, зехтин или глицерин, отмерени с капкомер два пъти дневно в продължение на не повече от четири до пет дни.
  • Когато церуменът омекне, напълнете купа с вода, загрята до телесна температура (ако е по-студена или по-гореща, може да се чувствате замаяни по време на процедурата).
  • С изправена глава, хванете горната част на ухото и го издърпайте нагоре. С другата ръка, инжектирайте внимателно малко вода в ушния канал с помощта на малка спринцовка. След това завъртете глава и оставете водата да изтече в купата или в мивката.
  • Може да се наложи да повторите процедурата няколко пъти, преди да изчистите втвърдената ушна кал. Подсушете внимателно ушната мида с кърпа или ръчен сешоар.

Най-безопасно е втвърдената ушна кал да се отстранява от лекар. Ушният канал и тъпанчето са много деликатни и лесно могат да бъдат повредени.

Не бъркайте в ухото с клечки за уши, кламери или топлийки, особено ако сте имали операция на ухото, перфорация на тъпанчето или болка и изтичане на секрет от ушите. Така само ще натикате церумена още по-дълбоко в ухото и ще увредите лигавицата на ушния канал и дори тъпанчето.

Промиването на ушите трябва да се избягва, ако сте имали перфорация на тъпанчето или хирургическа операция на ухото. Можете да се подложите на процедурата само по изрично лекарско предписание. Ако имате инфекция, не промивайте ушите.

Въпреки съветите, много хора не успяват да почистят ушите си от натрупаната ушна кал. Не омаловажавайте проблема, тъй като запушването с ушна кал може да увреди тъпанчето. Вашият лекар може да се отстрани излишния церумен с подобна на описаните по-горе процедури.

Използва се специален инструмент, за да се изгребе или всмуче восъка от ухото. В случай на хроничен проблем, лекарят може да препоръча използване на медикаменти за отстраняване на ушната кал на всеки четири до осем седмици.

За консултация или безплатен тест на слуха се запишете в Център за слуха Fonio:

улица „Хан Аспарух“ 31, 1463 София (между бул. Витоша и ул. Цар Асен),
булевард „Васил Левски“ 97, 1000 София (на ъгъла с ул. Стара Планина),
ул. Русе 15, 9000 Варна (зад Операта в сградата на бившето Данъчно),
ул. Иван Вазов 42, 4000 Пловдив (партер на сграда на телевизия Европа),
ул. Марно Поле 24Г, 5000 Велико Търново (до параклис Св. Мина срещу Полицията)

или на телефон (безплатен): 0800 20 123.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment