Холестерол и спиртни напитки

Широкоизвестен факт е, че алкохолът и спиртните напитки оказват крайно неблагоприятно влияние върху общото здравословно състояние и безпроблемното функциониране на човешкия организъм и върху нивата на нашия холестерол.

Все пак обаче, според редица научни изследвания, проведени в тази област, умереният прием на малки количества спиртни напитки може да доведе и до благоприятен ефект – повишаване на нивото на HDL – липопротеини с висока плътност, известни още като добър холестерол, които способстват за прочистване на организма от проблемния LDL холестерол, оказал се в него в повишени количества.

холестерол Холестерол и спиртни напитки

Малките количества алкохол намаляват също така обема на лошия LDL холестерол – LDL – липопротеини с ниска плътност, които отговарят за преноса на холестерола и съдействат на процеса на отлагането и натрупването му в съдовете. С други думи, приеман в малки дози, алкохолът може да има полезно въздействие върху сърцето и съответно нивото на холестерол в организма, а оттам оказва благоприятно влияние върху здравето на човека. Изключение правят единствено случаите на хора със завишено ниво на триглицеридите – тогава следва напълно да се избягва употребата на алкохол.

Трудно е, обаче, да се дефинира ясно понятието умерен дневен прием на алкохол, а като че ли още по-трудно е консумацията на спиртни напитки да се редуцира и сведе до него. Едно обаче със сигурност е ясно – при хората, които не могат да си поставят разумни граници в консумацията на алкохол, са по-често срещани проблемите и усложненията, свързани с високия холестерол и произтичащите от това неприятни последици върху човешкия организъм.

В най-общи линии редуцирането на употребата на спиртни напитки се свежда до едно питие дневно или това са около 50 мл концентриран алкохол при жените и не повече от две питиета или 100 мл при мъжете. Това е равносилно на една малка бира или чаша вино за една здрава жена и до две бири или две чаши вино за един здрав мъж. Според изследвания в тази област, проведени наскоро, количеството добър HDL холестерол в организма може да се увеличи с близо 10-12% при съблюдаване на гореспоменатите дневни лимити.

Респективно, нивата на лошия LDL холестерол могат да спаднат с близо 8%. Други изследвания в тази област сочат, че консумацията на повече от три спиртни напитки на ден увеличава значително риска от развитие на заболявания на сърцето, но пък употребата му в малки количества намалява наполовина опасността от смърт в резултат на съдечна болест. Обобщено казано, допустимо е и дори препоръчително да се употребяват всякакви видове спиртни напитки, но в много умерени количества.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment