Вторичен пазар апартамент – какви документи да проверите?

Бизнес и финанси

  След като сте избрали апартамента си, е време да проверите документите си. Първият и най-важен е регистърът на земята и ипотеките. Можете да го видите онлайн или да подадете молба до съответния съд за откъс от книгата. Не забравяйте да анализирате съдържанието на регистъра на земята и ипотеката не само в началото, но и преди подписването на договора за покупка на апартамент.

   След това ще сте сигурни, че в документа няма нови записи. Каква информация можете да намерите в поземления и ипотечния регистър? На първо място ще разберете кой е собственик на имота, дали помещенията имат правни дефекти и дали са в дълг.

  Когато разговаряте с настоящия собственик, попитайте кой е регистриран в апартамента, дали апартаментът е нает и дали наемът и комуналните услуги са платени навреме. Поискайте потвърждение на цялата информация с писмени изявления от кооперацията или от доставчиците на комунални услуги.

PCC данък при покупка на апартамент от вторичния пазар

  Хората, които решат да купят апартамент от първичния пазар, са освободени от плащане на данъка, тъй като той е включен в ДДС, платен от предприемача. Ако обаче инвестирате в апартамент на вторичния пазар, вие сте длъжни да платите данък върху гражданските сделки (PCC). Обикновено всички формалности, свързани с плащането на PCC, ще бъдат изпълнени от нотариус при подписване на договора за покупка на недвижим имот. Тогава ще ви начисли и такса.

Купуването на апартамент – вторичен пазар – изгодно ли е?

   Има много причини, поради които трябва да решите да купите апартамент от вторичния пазар. Можете да имате употребяван апартамент почти “на място”, а предишните собственици често оставят мебели и оборудване, което ще ви позволи значително да намалите разходите за интериорен дизайн.

   В същото време има много клопки, които правят покупката на недвижими имоти от вторичния пазар определен риск. Ако следвате горните насоки и внимателно проверите всички документи, преди да подпишете договора, можете да си купите употребяван апартамент без страх.

Източник: Парите бг

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment