Впечатления от работата ми в Англия

January 31, 2014 | Автор: | Публикувано в Бизнес и финанси, Услуги

londonski-peizaj

Със започването на всяка нова работа е съвсем естествено да изпитваме не само вълнение, но и голямо притеснение. Особено силно това важи за всички нас, които започват рабoта в чужбина.

Преди две години лично аз кандидатствах за мениджърска позиция в английска фирма с филиал в България. Бях особено развълнувана, тъй като не само тестът и интервюто, които бяха част от селекцията, се провеждаха на английски, но и естеството на работата изискваше постоянно говорене и писане на популярния в цял свят език. За мен това не беше проблем, но истинското вълнение дойде в онзи момент, когато реших да кандидатствам за позиция в офиса ни в Лондон.

За мен работата в Англия беше истинско предизвикателство и я очаквах със смесени чувства – нетърпение и страх дали ще се адаптирам в новата обстановка, дали ще си допадна с новите колеги – англичани, дали ще ми допадне да живея в дъждовния Лондон. Истината е, че страховете ми се оказаха абсолютно неоправдани. Затова и днес искам да сподели считателите си своя опит и съвети.

Моята лична стратегия в първите работни дни в новия офис беше да не “бия на очи”, както се казва. Бях тиха и не бързах с прекаленото задаване на въпросо. Исках първо да се ориентирам в обстановката, наблюдавах отношенията между колегите, техните навици в работната обстановка, начина им на обличане, за да знам каква е тенденцията в новия офис. За мое голямо облекчение се оказа, че всички са доста приятелски настроени. Навярно това ще е и вашата история, но никога не пречи да бъдете малко по-добре подготвени.

Аз, примерно, избрах за първия си работен ден най-удобните си и семпли дрехи и обувки, които не ме изнервят. Приех поканата на колегите си да обядваме заедно в близко заведение и потърсих общи теми на разговор с тях. В подобна ситуация е по-лесно общуването, когато не досаждаш на новите си събеседници с истории от личния си живот, а задаваш нелични въпроси на тях. Това е печеливша стратегия, когато общуваш с хора от друга националност и култура. Именно по този начин аз направих за себе си новата работа в Англия свой нов живот. Тя ми донесе не само нови емоции, но и множество нови възможности, така че уверено да продължа професионалното си развитие.

Така че моят съвет към всички вас, които желаете да потърсите късмета си с работа в Англия, е да бъдете усмихнати и ведри, уверени и готови за новите си запознанства, хората около вас ще го усетят!

Оставете своя коментар

Трябва да влезете в сайта за да оставите своя коментар.