Видове лепила – предимства и недостатъци

Първото нещо, което може да направите за работния кът е да снабдите с всички необходими материали. От хартия, ножица, боички, до различни видове лепила. Когато бюрото ви е заредено с необходимите материали и имате от тях по няколко, то и творческият процес ще върви подобаващо.

За неопитния човек и този, които не се занимава с творчество ще е трудно да различи и да се ориентира в многообразието от лепила на пазара. За твореца това обаче е част от цялата процедура по създаване на изобретения. Ето и една част от най-използваните лепила:

Ученическо лепило – този вид лепила са сред най-често използваните и купувани. В много офиси също се използва именно този модел. Ученическото лепило е подходящо за залепване на хартия, картон и дори някои найлонови материи. Това лепило е известно и като Ц200. Често на опаковката му е обозначен надпис: безвредно, подходящо за деца, не цапа, но това не е съвсем доказано. Към тази категория лепила се отнасят и по-новите на пазара – течно лепило. Познато е на всички от найлоновата опаковка, в която се предлага, удължената и прозрачна опаковка. За него обаче не е съвсем сигурно дали не цапа.

И като споменахме течното лепило, време е да споменем разликата между него и другия често използван вид сухо лепило. Такова се предлага в книжарниците под формата на стик.

Срещат се различни форма, марка, качества. Голямо негово предимство е, че с него се работи лесно и е подходящо за деца. Не създава дискомфорт от облепване на пръстите, нецапа дрехите. Недостатък на сухото лепило е, че често двете повърхности се разлепват една от друга, ако не са били натиснати стабилно при залепване. Друг недостатък на сухите лепила е, че при по-продължително излагане на светло и топло или незатваряне на флакона изсъхва напълно и не върши никаква работа.

Двойно лепящи ленти известни като тиксо – те са помощник на всеки творец при опити за лепене на по-стабилни материи. Така например с него могат да се залепят две различни материи като хартия и картон, или хартия върху стена, или картон върху дърво.

Тези лепила са евтини и се предлагат в различни големини от ширини и дебелини.

Тези 3 вида са сред най-използваните лепила, както от учениците, така и от творците, но не бива да забравяме, че на пазара има още много видове. За всеки специален проект е добре да се избира конкретното лепило.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment