В съвременното общество работни облекла се използват във всички професии

В своята дейност човек носи различни по вид, предназначение и материя дрехи. Дрехите са известни още като облекло, което човек носи както във всекидневните си занимания, така и при специални случаи. Най често облеклото се използва за извършване на определен вид работа и затова се нарича работно облекло.

Работно облекло се използва за предпазване на работника от замърсяване, в някои случаи и от нараняване, както и при извършване на специфична дейност в специфична среда. Работниците носят работно облекло и за улесняването им при извършване на различни дейности. Не на последно място с развитие на човешкото общество носенето на работно облекло се превръща в символ на определена професия, в знак на обществено положение и социален статус.

В съвременното общество съществуват най-различни професии. Обикновено в професиите, при които работата е колективна и има голям екип от служители или работници се използва еднакво по изработка и дизайн работно облекло. По този начин работодателят демонстрира уникалността на своето производство със съответното работно облекло. В тези случаи облеклото за работа се нарича униформа. Униформата, като вид унифицирано работно облекло http://feya.eu ,се използва не само от работниците в някои големи производствени компании, но и в редица институции като училища, армия, здравеопазване или администрация.

Обикновено работниците носят професионално облекло, изработено от по-здрави и груби материи, а в някои професии, като тази на автомонтьора или водопроводчика, се използват характерните работни облекла тип гащеризон. Те са снабдени с много джобове за подръчни инструменти.  На другия „полюс”  е работното облекло на хората работещи в областта на банковото дело, финансите или в администрациите. Те носят така наречения костюм, който се комбинира с подходяща риза и вратовръзка. При дамите в бизнес средите е прието да се носи сако с панталон или пола в подходящи, по-тъмни цветове. Децата също си имат своето работно облекло. Техните униформи обикновено са в красиви светли цветове, с емблемата на съответното учебно заведение, като по този начин облеклото показва принадлежност.

Специфични са работните облекла на  пожарникарите, защото към обикновеното облекло те носят допълнително като средство за защита каски, дихателни маски и противогази. Дрехите които се използват за по-тежки дейности и при неблагоприятни условия трябва да се изработват от специални материи, които да са устойчиви на различни влияния на околната среда. Често пъти към подобни облекла се използват и редица допълнителни приспособления и атрибути за осъществяване на конкретна дейност. Така например особено специфично и уникално е работното облекло на летци и астронавти, което е изработено от специални влакна, които са устойчиви на големи натоварвания при извършване на полети.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment