Техниките за Off-page оптимизация /част 1/

Off-page оптимизацията всъщност е много повече от линковете.

Дори само споменаването на бранда ви без хиперлинк, в даден сайт, е неразделна част от Off-page оптимизирането.

Разбира се, правилната стратегия за оптимизиране винаги започва с on-page SEO. Но за доброто класиране на сайта ви в търсачките, влияят далеч повече фактори, от тези, които се намират в  сайта ви.

В зависимост от маркетинговите ви цели, времето, прекарано за Off-page оптимизация варира в широки граници.  Но факт е, че Off-page SEO оптимизацията изразява мнението на онлайн потребителите за сайта ви.

За да бъдете винаги крачка пред конкуренцията, то трябва да разберете основите на on-page и off-page оптимизацията.

Какво е Off-Page оптимизацията?

“Off-Page SEO” обхваща всички действия, които ти и всички останали извършват извън собствения ти уеб сайт, с цел класиране на сайта на предни позиции в търсачките.

Много хора свързват Off-Page SEO само с линкбилдинга, но всъщност Off-Page оптимизацията зависи от доста други разнообразни фактори. И главно Off-Page оптимизацията се случва извън сайта ви или с други думи, ако някой напише коментар за сайта ви в даден форум, това е Off-Page.

Подготвяне на сайта за линкбилдинг

Помнете, че за Google е трудно да индексира стойността на която и да е страница, ако няма линкове, водещи към нея – без значение колко полезни са те и колко е качествено съдържанието на съответната страница.

Запомнете, обаче, че вашият сайт трябва да е подготен за линкбилдинг.

Как да сте сигурни, че сайтът ви е готов за линкове?

  • Оформени вътрешни страници

Оптимизираните вътрешни страници включват линкове и препратки между различните страници на сайта ви, чрез различни ключови думи, като е добре да се набляга на името на бранда. Добър съвет е да имате silo pages или страници, които свързват категориите ви и поддържащите страници /публикации/. По този начин, когато препратите линк към заглавната страница, потокът от данни, който преминава през категориите и поддържащите страници, ще подобрява вашето представяне пред търсачките.

Добрите SEO професионалисти не просто поставят дадени линкове към заглавната страница. Вместо това, те структурират страницата, така че всеки линк ще от нея да подобрява SEO представянето и на другите косвено свързани страници.

Запомнете, че всяка от вътрешните ви страници трябва да е свързана по определен начин с останалите. Идеалният вариант, разбира се, е всяка една от страниците със свързано съдържание и сходна тематика, да бъдат препращат една към друга. По този начин осигурявате по-добро потребителско изживяване.

Преди да преминете към външни линкове от други източници, има 3 начина да сте сигурни, че вътрешните ви страници са добре структурирани:

Отбележете кои са най-линкваните ви страници и към кои искате да е съсредоточен органичният ви трафик /кои ще саlandingстраниците/?

Свържете всичкиlandingстраници –най-лесният начин да направите това, е да добавите списък със „свързани линкове“ на края на страница илиsidebar.

Линкове до заглавната страница –също така всяка вътрешна страница, линкната от заглавната е доста добър и силен сигнал за търсачките.

Разбира се, помнете, че броят вътрешни линкове не бива да е единственият ви фокус, обърнете внимание и на качеството им.

Изградете базата на on-page оптимизацията

Имате предвид, че много авторитетни сайтове изпадат от челните места на търсачките, именно, защото са пренебрегнали базисните on-page елементи.

Когато създавате landing страница, осигурете достаъъчно препращащи линкове към нея от вътрешните си страници.

АкоGooglе вижда много страници на сайта ви, оптимизирани по една и съща ключова дума за търсене, то търсачката ще има затруднения да избере коя от всичките ви страници да класира на по-горна позиция, това няма да доведе до повече оргаичен трафик, независимо колко полезна информация има на въпросните страници. Изводът е – не затруднявайте търсачките с пренасищане на една ключова дума на всички страници.

В това се състои основният on-page SEO процес. Няма точна формула за перфектна on-page оптимизация – просто структурирайте правилно страниците си, селектирайте ключовите думи и сигналите, които изпращате до Google.

Изберете тематични думи

Ако се чудите кой е факторът, който рефлектира върху всички останали, то това са ключовите думи. „Тематични“ думи са тези, които са свързани с точно определен предмет, тема.

Или с други думи, когато избирате ключови думи, се стремете те да засягат дадена тенденция, тема в онлайн пространството, която е атрактивна за повечето потребители точно в този момент.

Един умен съвет – поставянето на ключовата дума в началото на заглавието придава в пъти повече тежест за класирането в търсачките, отколкото позиционирането на ключова дума в края на съответното заглавие.

Разбира се, имате възможност и да използвате синоними на ключовите си думи или семантично близо думи. Например, ако пишете за Apple, то трябва да споменете в текста аналогични думи, като компютър, таблет, смартфон, технология и т.н. Така търсачките бързо ще разбират за какво става въпрос в съдържанието ви.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment