Новите чат ботове на Microsoft – какво трябва да знаем?

Microsoft наскоро актуализира своята търсачка Bing и уеб браузъра Edge, за да работят с усъвършенстван чатбот ChatGPT, разработен с помощта на изкуствен интелект. Този ход определено говори за амбициите на компанията да бъде лидер на пазара на потребителски технологии. Производителят на операционната система Windows залага бъдещето си на изкуствения интелект с инвестиция от 1 милиард долара, директно предизвиквайки Google, който от години е номер едно в технологиите за браузъри и търсачки.

Новата версия на Bing първоначално ще бъде достъпна за ограничен брой потребители, но Microsoft ще разшири аудиторията по-късно. В момента потребителите могат да правят само ограничен брой заявки в търсачката, но в бъдеще те ще имат опцията да се регистрират за пълен достъп до новите функции на Bing.

Голямата AI актуализация на Bing

Microsoft го нарича „новият Bing“, разполагащ с интелигентен чатбот, който позволява на потребителите да задават въпроси и да получават отговори. В основата на тази функция е актуализиран езиков модел, създаден от разработчици на Open AI и използван в чатбота ChatGPT. Компанията вярва, че появата на разговорен изкуствен интелект ще промени това и потребителите ще могат да намират всичко, което ги интересува по доста по-бърз начин.

Подобрена версия на това, което Microsoft нарича модел Prometheus, е по-мощен от обичайния GPT-3.5, използвайки своята търсачка за бързо намиране на подходяща информация и предоставяне на подробни отговори на потребителски въпроси. Функцията за чат ще обобщи уеб страницата или документа, който потребителят преглежда, и ще му позволи да задава въпроси относно текстовото съдържание. Compose пък е асистент за съставяне на съобщения като имейли или публикации в социални медии, а също така позволява създаване на текст от множество първоначални заявки.

По-конкретно, актуализацията ще позволи на хората да говорят с AI, за да получат по-подробни отговори на своите заявки за търсене. Например, човек може да поиска от Bing да планира пътуването му и след това да попита колко ще струва. Microsoft изчислява, че всеки спечелен процент ще генерира 2 милиарда долара допълнителни приходи от реклама в мрежата за търсене.

Към днешна дата делът на Microsoft на пазара за търсене се оценява на около една десета. Много инвеститори обаче виждат тази нова технология като полезна за всички потребители. Компанията се надява, че отзивите на потребителите ще подобрят нейния AI, но това всъщност може да не е точно. В същото време компанията работи активно за предотвратяване на злоупотреби и евентуални хакерски атаки по нейната технология.

Ролята на OpenAI

Тази дългоочаквана иновация става възможна благодарение на партньорството със стартъпа OpenAI, в който Microsoft са инвестирали милиарди долари. Неговият чатбот предизвика вълнение не само сред потребителите, но и в технологичната общност през последните месеци. В основата на обновената търсачка е това, което Microsoft нарича Prometheus модел на най-мощната технология на OpenAI, която използва уеб данните на Bing в реално време, когато е необходимо.

Това ще позволи на чатбота на Bing да уведомява потребителите за текущи събития, като примера за пътуване, споменат по-горе. Основната цел на компанията е да предостави технологията OpenAI, включително ChatGPT, на своите облачни клиенти и да добави същите възможности към своя  продуктов пакет отвъд простото търсене. По-рано Microsoft заяви, че планира да пусне собствен AI за търсене, който също може да създава съдържание.

Решението на Microsoft да актуализира своя браузър Edge също ще увеличи конкуренцията от мощния Google Chrome. Компанията обаче се надява в крайна сметка да пусне актуализирания Bing и в други браузъри. Осъществено от OpenAI, надпреварата за търсене е по-ожесточена от всякога.

Главният анализатор на Wedbush Securities – Даниел Айвс е на мнение, че Microsoft се очаква да увеличи своя дял от сегашните 9 процента, за сметка на Google. През четвъртото тримесечие на миналата година (приключило на 31 декември), Alphabet отчете 42,6 милиарда долара приходи от търсения в Google и друга дейност, докато Microsoft спечели само 3,2 милиарда долара от реклами за търсене и новини.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment