Сортовете череши, които успешно се отглеждат в България

Черешата е прекрасен плод – ценена е заради уникалния си вкус и краткия годишен период, в който зрее. Като ядливо растение е позната още от древността, когато Плиний описва 10 черешови и вишневи сорта и ги класифицира в две големи групи – с меко и с плътно месо. В Европа черешата е разпространена още преди нашата ера, като одомашняването на дивите вариетети е протекло най-вероятно в районите на Балканския полуостров.

Като промишлена овощна култура черешата е разпространена в страните от умереноконтиненталната и преходносредиземноморската климатична област до около 1000 м надморска височина. В наши дни са известни стотици сортове череша и за щастие българският климат предоставя подходящи условия за отглеждането на значителна част от тях.

За целта на текущата статия ще подредим сортовете череши в България по срока им на зреене.

Най-ранните сортове са Ърли лори и Косара, зреещи около 5-8 май. Около 15-20 май узряват Ранна налина и Ранна черна едра. И четирите гореописани са разбира се много желани като култура и плод, но ранният им цъфтеж позволява те да се отглеждат само в по-топлите райони в страната.

Първите хрущялки и може би най-добрите сортове череши за България са Бигаро бюрла и Бигаро моро, узряващи в периода 22-28 май. Те се отличават с плътно и хрупкаво плодово месо и къса дръжка, а плодовете им са отлична търговска стока. Трябва обаче да отбележим, че те също цъфтят рано.

Нека внесем малко яснота по въпроса с цъфтежа на дърветата. Разликата между цъфтежа на най-рано и най-късно цъфтящите сортове череши е 1-2 седмици. Но той се случва точно през месец Април, който е преходен между най-студените и по-топлите дни от годината. Характерни за периода са повратните мразове, които често връхлитат районите в Северна България, както и планинските региони на страната. Тези късни студове са пагубни за крехките цветове на черешовите дръвчета.

За щастие съществуват по-масови черешови сортове, които могат да се отглеждат в повечето части на страната, тяхният цъфтеж е по-късен и не са толкова капризни. Те започват да зреят от началото на месец Юни. Тук веднага ще споменем Сънбърст и Волско сърце.

Вероятно най-известният сорт череша Ван узрява в периода 10-15 юни. Ван, както и подобният му Бинг са високо ценени – и двата са хрущялки с много едри плодове и къса дръжка.

Следват сортовете Кордиа, Каталин, Лапинс, Хеделфингенска, Дроганова жълта (бяла череша).

През последното десетдневие на м.Юни узряват Козерска, Гермерсдорфска, Регина, Стела, Наполеон.

Най-късно зреещи са Ламберт, Скеена, Дионисиева жълта (бяла череша), които се берат в началото на Юли месец.

За всички късни сортове череши можем да кажем, че са с дълга дръжка, но пък имат отлични вкусови качества, а някои като Ламберт дори са хрущялки.

Това са най-разпространените черешови сортове, отглеждани на българска територия. Изберете си от тях, за да засадите и Вие дръвче или две и да се наслаждавате на превъзходните вкусови качества на Черешата.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment