Предприемчивост или услужливост ?

Добър и предприемчив търговец или услужлив и коректен във всяко отношение ?

Кой според вас би имал по-добра реализация в България, този който се бори и се опитва по всеки един начин да изкопчи от потенциалните си клиенти дадена печалба, този който трупа богатствата си на гърба на другите хора и не се интересува , от референция или мнението на клиентите си. Този предприемчив търговец, има ли почва на пазара у нас в България?

Или по-добре би се справил , един търговец, който не цели да измами своите клиенти , а дори и да им помогне с услугата , която им предоставя. То тогава несъмнено този търговец , би натрупал доста препоръки и би спечелил нови потенциални клиенти само от това.

Но нека видим, какво  е по-популярно у нас и какво се котира повече. Например отивате на пазара за зеленчуци,  там който вика повече и ви убеждава ,че неговите зеленчуци са по-сочни хубави и вкусни , винаги печели повече клиенти. Да но след време тези хора купували от търговеца разбират , че той ги мами и зеленчуците му не са толкова хубави за колкото ги представя. В другия ъгъл на пазарчето има друг търговец, който без да вика и да оповестява продукцията си събира много повече народ.  Хората струпани пред него са редовните му клиенти – тези клиенти които са разбрали, че от този търговец винаги могат да получат пресни и свежи плодове и зеленчуци. Точно така се случва и в живота.

Вярно е ,че за да натрупате редовни клиенти, трябва да се потрудите доста, но това винаги ще ви се отплати с времето. Рекламата и препоръката която другите ще дадат за вас винаги е най-добрата. И обратното , ако целите само краткосрочни продажби с цел да извлечете максимална печалба за минимално време, без да предлагате нещо качествено, винаги ще загубите. Ще загубите , защото в дългосрочен план хората ще ви запомнят и надали някой ще ви потърси за каквото и да било. Човек има само едно име в този живот и веднъж опетни ли го , много трудно може да се рехабилитира.

Основите на търговията са еднакви както при зеленчуците така и в бизнес отношенията в икономиката, например дали ще търсите счетоводител или адвокат , който да извърши вашата регистрация на еоод  , зависи и от отношението и цената , която ще получите насреща.

Помислете и вземете сами своето решение , какъв тип търговец искате да станете.

КТК Консулт

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment