Основни видове болтове и как да изберем подходящите за нас

Все повече хора изпитват затруднения, когато трябва да изберат подходящ болт, с който да скрепят желаните елементи. В действителност на пазара се предлагат няколко основни видове болтове и гайки предназначени за специфични приложения.

Основни видове болтове, които най-често биват закупуване от потребилите:

  • Коларски болтове – Те са проектирани за употреба в дървообработването. Главата им е закръглена с минус прорез, както и квадратно рамо с хлътнал отвор, за да не се завърта, когато гайката се затегне. Тези болтове може да използвате винаги, когато искате болта да влезе плътно в предмета, в който се завива.
  • Стоманени болтове – Това са общи скрепителни елементи. Главите им са с прорез и могат да бъдат плоски, овални или кръгли. Те са резбовани по цялата си дължина.
  • Машинни или шестостенни болтове – Това са другите най-приложими във всяка сфера болтове. Те имат шестостенни глави, а дължините им могат да бъдат частично или цялостно резбовани. Използват се с тресчотки или гаечни ключове.
  • Болтове с цяла резба или резбови пръти – Те са изключително полезни, когато имате нужда от допълнителна дължина до 31 см. Тези болтове нямат глави и могат да бъдат нарязани на желаната от вас дължина с помощта на ножовка. Шпилки гарантират закрепването на болтовете от единия край.
  • J – болтове, U – болтове и шарнирни болтове – Използват се като куки или опори. Тези болтове също нямат глави.

Пазете старите болтове

Намирането и точната замяна с нови крепежни елементи ще бъде много по-лесна ако в магазина занесете старите си болтове. Защото не бива да забравяте, че въпреки че са с един и същ размер все пак между тях могат да съществуват разлики.

Означения на болтовете

Ако изгубите стария си болт, а ви се налага да го смените с нов, ще трябва да отгатнете кой точно ви е необходим.
Не се тревожете, а просто се научете да четете цифровите означения използвани за различните видове болтове. Те обикновено имат тяхна степен, която ги описва като фини, средни или груби.
Тези степени са също цифрово описани като за целта се използва дроб или цяло число. Например дробта ¼ е четвърт инч и диаметърът на болта. Цялата цифра, която представлява степента може да бъде 12, 24, или 36 и тя съответства на фина, средна или груба.
Болтовете използвани в Европа използват обозначение в мм.

Различни материали

  • Болтовете от неръждаема стомана са доста по-скъпи, но няма да корозират. Осем степенно закалените болтове притежават максимална здравина и могат да бъдат използвани в изделия, които изискват абсолютна сигурност. Докато 5 степенните не са толкова здрави и е препоръчително да се използват на закрито, например в мебели.
  • Поцинкованите болтове са подобни на 5 степенните, но са покрити с цинк за корозионна устойчивост. Те са добра алтернатива на болтовете от неръждаема стомана.

Ако имате нужда от здрави и надеждни болтове можете да разгледа каталога на КАМ-04 на https://kam04bg.com/болтове, където ще откриете богат асортимент с различен размер, клас на якост и с гаранция за качество.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment