Неръждаеми бойлери или обикновени?

По интернет форумите текат бурни дебати на тема неръждаеми бойлери или обикновени? Има обаче един показател, който е по-автентичен от всички форуми взети заедно. И той е – ако един продукт е два и дори три пъти по-скъп от друг аналогичен продукт, според вас кой от двата е по-качественият? Всъщност въпросът е риторичен. Може да бъде зададен и така: ако един продукт има 5 години гаранция, а друг аналогичен продукт – 10 години гаранция, кой ще издържи по-дълго? Въпросът и този път е за милиционери. Толкова по въпроса за спора дали да изберем неръждаеми бойлери или обикновени.

Всички знаят, че основният проблем с почти всички бойлери е необратимият процес на ръжда, който се появява от съприкосновението на водата и метала. Това прави животът на този продукт относително кратък, ако не говорим за неръждаеми бойлери. Т.нар. неръждаеми бойлери са направени от хром-никелова стомана, която ще познаете по означението CrNi при описанието на съответната стока.

Когато се говори за неръждаеми бойлери, не е все едно какво точно се има предвид. Може да се имат предвид неръждаеми бойлери с корпус (водосъдържател) от хром-никелова стомана или бойлери с нагревател от неръждаема тръба или пък бойлери с топлообменна серпентина от неръждаема тръба.

Трябва да знаете, че ако искате да се сдобиете с истински неръждаеми бойлери, те трябва да отговарят и на трите горепосочени критерия. Отсъствието н който и да е от тях ги прави недотам неръждаеми бойлери.

Що се отнася до предназначението на водонагревателите, вече има неръждаеми бойлери за всякаква употреба – битова и промишлена. Неръждаеми могат да бъдат и т.нар. проточни бойлери, които се използват и за отопление. При тях неръждаемо е самото котелно тяло.

Ако не използвате неръждаеми бойлери, можете да забележите появата на ръжда още в края на първата година от редовното използване на съоръжението. Пробата можете да направите в една бяла емайлирана тенджера, за забележите бавното, но видимо пожълтяване на водата. Така, макар и два или три пъти по-евтин, обикновеният бойлер ще трябва да бъде сменен след 2-3 години и за десет години ще платите точно колкото е цената на неръждаемите бойлери. С тази подробност, че като „екстра” ще имате всички ядове около повредите, поправките и смяната на бойлера.

Наистина всичко е въпрос на възможности. Но при офертите за уреди на изплащане и всякакви видове пазаруване с карти по хипермаркетите, може би не е толкова лоша идея човек да се прежали и да избере своя продукт от неръждаеми бойлери, вместо от обикновени.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment