Как се развиват хемороидите и как да им противодействаме?

Вътрешни хемороиди. Външни хемороиди. Смъкнати хемороиди. Каква е разликата? Не са ли те всички едно и също нещо? Пациентите, които смятат, че страдат от хемороиди, трябва да са преди всичко добре информирани как да реагират, за да получат правилното лечение. Тази статия обяснява някои от разликите и кои специалисти могат да излекуват проблема.

Вътрешни или външни хемороиди?

Лекарите имат работа с два вида хемороиди – външни и вътрешни. Вътрешните се намират в ректума и не се виждат. Външните са извън аналния канал.

Назъбената линия на ануса разделя на две части аналния канал. Медицинските специалисти го използват като демаркационна линия за разграничаване на типа заболяване. Когато хемороидите се появят под нея, това е различен вид заболяване. В този случай хемороидите над линията са вътрешни, а тези, които се образуват под нея, са външни.

Пролапс на вътрешни хемороиди

Като цяло пациентите не са в състояние да видят вътрешните хемороиди, което прави и диагностицирането им по-трудно. Това често се случва, когато те паднат под аналния канал. Тези хемороиди се наричат пролапс. Те съдържат по-малко нервни окончания, в сравнение с външните хемороидите. Следователно те са по-малко болезнени. Въпреки това, те могат да кървят, когато нещо ги дразни.

Специалистите в този клон на медицината използват нива, за да класифицират хемороидите. В тази скала лекарите вземат предвид нивата на болка, сърбеж и парене. Освен това се обръща внимание дали хемороидите са били подложени на пролапс. Лекарите отдават значение на това дали кървят. Трябва да се отбележи, че има случаи, в които хемороиди от първо ниво (първият етап на развитие) кървят.

Четиристепенно делене

Лекарите обикновено класифицират хемороиди като една от четирите степени:

За улеснение в работата си и ориентиране на пациентите се използва четиристепенна стълбица на класицифиране на хемороидите. Естествено, започва се с най-леките случаи, които са обозначени като „Клас I”. Това са хемороидите, които кървят вътрешно, но не са пролапсни. Те не са видими под ануса.

Следва „Клас II”. Това са хемороиди, които могат да образуват пролапс, ако се случат движения на червата. Въпреки това, тези хемороиди се връщат в ануса, когато движението на червата завърши. Те все още не са в състояние на пролапс.

В трети клас хемороидите вече се намират в пролапс. Това означава, че те не се връщат в ануса, когато завърши движението на червата.

В последния етап в развитието на хемороидите те стават видими. Тук пациентите, които страдат от заболяването, са в състояние да посочат болезнените съсиреци. Те често са тромбозни, което означава, че съдържат кръвен съсирек. Пациентите изпитват силна болка. Този вид хемороиди и болката от тях е накарала Джордж Брет, един от най-издръжливите играчи в историята на бейзбола, да напусне втория мач от Световните серии през 1980 г. в шестия ининг. Болката може да бъде наистина нечовешка.

Пациентите, които се намират в четвърти етап на заболяването, вероятно ще изпитват болка при сядане, изправяне, движения в червата. За разлика от вътрешните хемороиди, външните са покрити с кожа. Ако има наличие на болезнена кожа, покрила издутина в аналната област, то може да става дума за външен хемороид. Тези представители са по-болезнени, защото включват повече нервни окончания. За капак на всичко водят и до сърбеж. Външните хемороиди с кръвни съсиреци се наричат тромбозни.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment