Как работи импулсното захранване в PC?

Ако съществува един компонент, който да е жизнено важен за работата на компютъра, то това е импулсното захранване. Без него компютърът е просто една пластмасова кутия пълна с платки и метал. Това устройство преобразува променливия ток в постоянен, който се използва от системата на домашния компютър за работа.
В персоналния компютър импулсното захранване се съдържа в малка метална кутия, която се намира в ъгъла на корпуса на машината. То се вижда в задната част на много системи. За да го локализирате, можете да се ориентирате по наличието на захранващ кабел и охлаждащ вентилатор.
Импулсното захранване използва технология, която конвертира и трансформира променливия ток в прав. Това се случва чрез серия от преобразования по веригата, които са свързани с намаляване на напрежението на електрическия заряд. По този начин системата започва да работи с 3,3V, 5V или 12V.
Тук има някои особености при уредите, които използват по-ниските волтажи и онези, които използват най-високия. Стойностите от 3,3V и 5V могат да послужат на цифровите системи. Дванадесетволтовите се използват за стартиране на вентилаторни и дискови устройства. Основната спецификация на импулсното захранване е във ватове. В случай, че имате опит с персоналните компютри и сте добре запознати с импулсното захранвате и с историята им, то вероятно знаете, че оригиналните машини са имали големи червени реверсивни механизми. Те са били използвани, за да се контролира потока на електричество, което има напрежение от 120 V.

В наши дни
Днес включвате импулсното захранване с малък бутон. За изключване използвате менюто на софтуера. Тези възможности бяха прибавени преди няколко години. Сега операционната система може да изпрати сигнал към електрическата мрежа, с който да даде команда, която да изключи компютъра. Бутонът изпраща 5-волтов сигнал към захранването, за да включи компютъра. В този случай устройството използва ток от 5 волта по веригата. Дори и компютърът да е изключен, това означава, че той все още е в готовност, благодарение на “standby voltage”. Това е словосъчетание, което в по-свободен превод може да означава „подготвен волтаж”.

Историята на импулсното захранване
Преди 1980 г. захранването е имало тенденция да бъде тежко и обемисто. Това е създавало наистина много неудобства в ежедневната употреба. Тогава се е налагало тежки трансформатори и огромни кондензатори да преобразуват напрежението от 120 волта и 60 херца в 5 волта и 12 волта прав ток.
С напредването на технологиите и знанията ни за тях импулсното захранване навлиза все по-широко. Стойностите, които се използват днес, са много по-малки.

Стойности във веригата
При импулсното захранване са 60 Hz (или цикли в секунда) или ток с много по-висока честота, което означава и повече цикли на секунда (уточняват специалистите от “Викиват“). Това преобразуване позволява да се използва малък и лек трансформатор. Освен това в електрическата верига настъпва намаляване на напрежението. То може да бъде както 110 волта, така 220. Това зависи от държавния стандарт в съответната страна. По този начин импулсното захранване, осигурява необходимото напрежение за работата на персоналния компютър. Колкото по-висока е честотата на променливия ток, толкова по-лесно може да се направи сравнение с първоначалните данни за това устройство.
Ако искате да допълните нещо по темата, моля споделете го в секцията за коментари по-долу.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment