Как да проучим конкурентите си

Един от най-добрите начини да развивате своя бизнес успешно е да следите внимателно конкуренцията и да правите изненадващи ходове.

„Осъществявайки постоянен мониторинг на конкуренцията вие научавате нейните навици и можете да започнете да прогнозирате какво ще направи като следващ ход”, казва Артър Уейс, управляващ директор на английската компания Aware, която помага на бизнеса да събира инфомрация за своите конкуренти. Идеята е, че след това на база на тази информация, всеки мениджър може да планира своите следващи ходове, за да запази своите клиенти и спечели нови, идващи от конкурентите.

Или накратко: внимателното наблюдаване на конкуренцията е един от най-добрите инструменти за развитие на вашия собствен бизнес. Ето как да го правите обаче по най-добър начин:

1. Отидете отвъд търсенето в Google. Няма съмнение, че проучването ви трябва да започне с рутинно претърсване на интернет търсачките като Google и Bing. За да задълбочите проучването обаче, ще ви се наложи да използвате още някои онлайн инструменти. Шийл Мохнот от Fee Fighters, сайт за сравнения на пазарни оферти, използва следните приложения, пише Inc.com.

– SpyFu позволява да разберете кои ключови думи използват вашите конкуренти в AdWords.

– Google Trends ви дава възможност да се запознаете с най-новата информация, касаеща индустрията в която работите, да сравните вашата компания с други и да видите къде в нет-а ходят посетителите на вашия сайт.

– Google Alerts дава информация, когато някой спомене вашата компания. Не забравяйте да настроите софтуера така, че да ви информира и при споменаване на конкурентите.

2. Направете проучване. Има десетки източници на информация за всяка индустрия. Един от вариантите е периодично да се проверяват анализаторски фирми като Gartner, както и търговските организации и неправителствените сдружения. Обикновено тези организации провеждат проучвания именно на вашите конкуренти, така че е полезно да се доберете до тях. От тях ще разберете какви са основните тенденции в индустрията ви и къде са потенциалните ниши, в които си струва да се фокусирате.

3. Проследете социалните мрежи. Напоследък става все по-важно всяка компания да има присъствие онлайн. Често фирмите споделят голямо количество информация за тях и дейността им в социални мрежи като Facebook, Twitter, LinkedIn. Можете да съберете доста интересни факти за конкуренцията, ако следите внимателно активността ѝ в социалните мрежи, а междувременно да научите и нещо за себе си, вслушвайки се в обратната връзка на вашите собствени потребители.

В случай, че вашата конкуренция все още не е озряла за социалните мрежи, много е вероятно да достигат до своите потребители чрез седмични бюлетини, разпространявани по имейл например. Ако това е случаят, погрижете се да ги получавате, за да сте винаги наясно какво се случва в противниковия лагер.

4. Питайте своите потребители. Това е не само един от най-очевидните канали за набавяне на ценна информация за конкуренцията, но и един от най-ефективните. „Говоренето с потребителите е един от най-ефективните (и евтини) начини за събиране на истинска информация за вашите конкуренти”, твърди Артър Уейс. „Винаги, когато спечелите нов клиент, опитайте се да разберете коя компания е използвал преди и защо я е напуснал”, добавя Уейс. Разбира се, трябва да се постараете да разберете и какви са причините вашите клиенти да ви напускат, отивайки при конкурентни компании.

5. Участвайте в конференции. Тези събития често са скучни и отегчителни. На тях не се случва нищо различно всяка година. Но от друга страна, участието в конференции е добър начин да сверите часовника си по отношение на това какво правят вашите конкуренти. Ако си тръгнете максимално отегчен, значи всичко е наред – никой не е успял да ви изненада с нещо прекалено иновативно като продукт или услуга.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment